Avem interzis la munca in Olanda inca 2 ani

 

Romanii si bulgarii sunt refuzati de Olanda in continuare, restrictiile pe piata muncii fiind prelungite cu doi ani. Decizia a fost confirmata, vineri, de  ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, care isi exprima regretul fata de hotararea adoptata de Guvernul olandez, cel care ne pune piedici si la aderarea in spatiul Schengen.

In opinia ministrului Afacerilor Externe, prelungirea restrictiilor pentru muncitorii romani pe piata muncii din Olanda s-a facut \”fara ca cifrele si situatia reala sa o justifice\” si “ignora apelurile recente ale comisarului european pentru afaceri sociale, Laszlo Andor, si ale Parlamentului European, prin raportul Ungureanu, in sensul eliminarii obstacolelor existente in calea deplinei mobilitati a lucratorilor in spatiul UE”.

Teodor Baconschi precizeaza, intr-un comunicat, ca asemenea decizii nu sustin obiectivele UE de a construi o piata fara bariere si restrictii interne. \”Masura autoritatilor olandeze de mentinere a restrictiilor survine, in mod paradoxal, la scurt timp dupa publicarea unui raport al Comisiei Europene (11 noiembrie 2011) din care rezulta ca, in statele membre care au acceptat liberalizarea, nu s-a inregistrat pana in prezent un impact serios asupra nivelului somajului sau salariilor. Dimpotriva, au existat cresteri ale Produsului Intern Brut al tarilor care au acceptat forta de munca din Romania si Bulgaria. Raportul Comisiei Europene concluzioneaza ca restrictionarea libertatii de miscare a lucratorilor nu reprezinta raspunsul pentru rata inalta a somajului in Europa. Am fi dorit sa putem saluta o decizie a autoritatilor olandeze de confirmare a atasamentului acestora fata de principiul UE privind libertatea de circulatie a lucratorilor proveniti din statele membre\”, se arata in comunicatul MAE.

La 31 decembrie 2011 expira cea de-a doua perioada tranzitorie in care, conform Protocolului la Acordul de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE, statele membre anterior anului 2007 pot restrictiona accesul pe piata muncii pentru cetatenii celor doua tari. Continuarea restrictiilor poate avea loc in conditiile in care exista semnale ale perturbarilor ale pietii interne a muncii in statele gazda si doar pentru perioada 2012-2013. Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2014, circulatia lucratorilor romani in spatiul UE urmeaza a fi liberalizata neconditionat. In prezent, 11 tari aplica masuri tranzitorii: Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda si Spania. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.