Basescu: CFR Marfa a fost profund capusata

 

CFR Marfa a fost “profund capusata” prin serviciile care i s-au prestat, existand acolo mai multi “necoaliciuci”, iar singura metoda de diminuare a vulnerabilitatii companiilor de stat este privatizarea, a declarat presedintele Traian Basescu, luni seara, la TVR.

\”Compania de marfa a fost profund capusata, prin serviciile care i s-au prestat. Serviciile facute de ea: reparatii, intretineri. Ia sa vedem unde se fac cele mai multe reparatii de vagoane, si vom sti cine-s baietii destepti care au cumparat uzinele de reparatii vagoane si, dintr-o data, se trezesc ca toate vagoanele de la stat se repara la ei. (…) Am ajuns sa generam pierderi si cu compania de Transport Feroviar Marfa. Nu e permis asa ceva, este clar ca acolo au fost mai multi necolaiciuci care au tot tras de pe companiile astea\”, a declarat Traian Basescu, facand referire la fostul director general al CFR, Mihai Necoaliciuc, care a utilizat in alte scopuri, in perioada 2001 – 2003, credite garantate din fonduri publice.

Unul dintre moderatori a spus ca acestor companii le-au fost vandute locomotive si vagoane la preturi mici, devenind concurenti pentru CFR Marfa, dar seful statului a apreciat ca \”nu este asta pacatul, ca are concurenta CFR Marfa\”. \”Sa dea Dumnezeu sa fie cinci, sase operatori feroviari mari care sa faca oferte, sa fie competitie, ca, altfel, daca lasam numai unul… (…) Singura metoda de diminuare a vulnerabilitatii este privatizarea\”, a conchis presedintele Basescu.

Prima etapa a strategiei de privatizare a CFR Marfa si a mandatului Ministerului Transporturilor pentru privatizarea a peste 50% din actiunile companiei, cu 30% decat pachetul anuntat initial de autoritati, a fost avizata in 26 septembrie de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. Guvernul s-a angajat fata de Fondul Monetar International sa vanda pachete minoritare de actiuni la mai multe companii, inclusiv CFR Marfa.

In august, ministrul Anca Boagiu a schimbat din functie doi directori de la CFR Marfa, in cadrul procesului de reorganizare a companiei. In urma masurilor de restructurare, compania si-a redus pierderile cu 55% in primul semestru al acestui an, fata perioada similara a anului trecut. La finele primului trimestru din acest an, compania avea datorii la stat in valoare de 220,96 milioane de lei.

Societatea CFR Marfa este detinuta in totalitate de statul roman, prin Ministerul Transporturilor, si controleaza 76% din volumul total de marfa transportat in Romania pe calea ferata.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.