Basescu, despre actiunile Petrom: “Vindem, dar la un pret corect!”

 

Presedintele Traian Basescu a declarat luni, intr-o editie speciala la televiziunea publica, ca esecul vanzarii actiunilor Petrom “a fost solutia corecta a Guvernului”, intrucat “Romania nu trebuie confundata cu tarile care trebuie sa vanda activele pentru a plati salariile si pensiile\”.

 

\”Pe piata a fost un esec. Pentru noi a fost, sa spunem, nu ce ne-am dorit, dar a fost solutia corecta. Aici am vazut dezbateri publice care ar fi fost pretul la care s-ar fi vandut. Guvernul nu a acceptat alt pret, decat pretul mediu in ultimele 12 luni, care oricum includea un bonus, pentru ca preturile actiunilor Petrom pe bursa de la Bucuresti au fost de 39 de lei, iar Guvernul a cerut 37,08 lei. Decizia a fost sa nu scadem sub acest pret, pentru ca Romania nu trebuie confundata cu tarile care sunt nevoite sa-si vanda activele pentru a-si putea plati salariile si pensiile\”, a declarat seful statului.

Traian Basescu a precizat ca Romania a trecut prin acest risc anul trecut, si-a luat masurile \”care au trebuit luate\” si in momentul de fata se poate finanta imprumutand bani de pe pietele private. \”Nu suntem in situatia in care sa vindem la orice pret. Cred ca Guvernul a gandit foarte bine: Romania sau active din Romania nu pot fi cumparate la pret de scrap, cum sunt tarile in mare dificultate care acum vand la preturi foarte mici, numai sa poata vinde, ca sa-si asigure lichiditati. Sau sunt obligate sa vanda\”, a subliniat el.

Potrivit presedintelui, s-a urmarit, pe de o parte, si semnalul ca \”vindem, dar la pretul corect!\”. El a adaugat ca procesul de vanzare a actiunilor Petrom va fi reluat, dar nu in acest an. \”Se va relua la un moment mai potrivit. in orice caz, anul acesta nu se poate relua procesul de vanzare a actiunilor de la Petrom. In acelasi timp, trebuie sa spunem ca, poate, am si invatat, e prima actiune de acest tip pe care o face Guvernul si ne-a fost o lectie tututor\”, a continuat el.

Alta cauza luata in calcul de presedintele Basescu ar fi pachetul de actiuni mult prea mare. \”E vorba de un pachet de circa o jumatate de miliard. Sigur ca nu putea nimeni sa incaseze 360 de milioane, cat ar fi fost la un pret de 0,33. Poate nici jumatate de miliard, dar un 450 ar fi fost un pret bun in aceste vremuri\”, a mentionat el. Traian Basescu a mai spus ca Guvernul a fost bine \”consiliat\”. \”N-avem ce-i reprosa. Daca, intr-adevar, decizia era sa vindem cu orice pret, am avut recoamandarea pretului la care se vindeau toate actiunile – 0,33 lei pe actiune. Insa, a fost si o decizie politica – Romania nu e de vanzare la pret de scrap\”, a spus presedintele.

Intrebat care a fost opinia expertilor FMI despre aceasta solutie aleasa de guvern, Basescu a raspus: \”Am fi putut primi reprosuri daca nu scoteam actiunile la vanzare. Le-am scos, n-am primit pretul pe care consideram ca merita sa-l primeasca actiunile Petrom, n-am vandut\”. El a dat asigurari ca pachetele de actiuni detinute de stat la Transelectrica si Romgaz vor fi scoase pe piata, singura conditie fiind obtinerea unui pret corect. \”Nu suntem in situatia in care sa vindem in diperare pentru ca nu avem bani de pensii sau de salarii. Asta e deosebirea intre Romania si alte tari in momentul de fata\”, a conchis el.

 

Oferta Petrom, in pragul falimentului Greciei

Oferta publica secundara de vanzare a 9,84% din actiunile OMV Petrom a esuat, vineri, dupa ce a fost subscrisa sub nivelul de 80%. Brokerii iau in calcul insuccesul din cauza perioadei in care Guvernul a scos pe piata de capital pachetul de actiuni, care a fost una tensionata din punct de vedere financiar. Astfel, in timpul ofertei, subiectul de pe prima pagina a ziarelor economice a fost evitarea falimentului Greciei si gasirea unei solutii salvatoare de catre Uniunea Europeana.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.