Basescu: ICCJ, CSM si Parlamentul, neconvingatoare in Raportul CE. Sunt insa apreciate DNA, Parchetul ICCJ, DGA, Directia Antifrauda din IGPR si ANI

 

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca raportul CE releva ca \”institutiile neconvingatoare\” sunt ICCJ, CSM si Parlamentul – desi acesta din urma a sustinut asumarile de raspundere ale Guvernului pe legile privind justitia. Seful statului a mai spus ca, potrivit documentului, \”dincolo de Guvern, care fost a apreciat foarte pozitiv\”, aprecieri pozitive primesc DNA, Parchetul ICCJ, DGA, Directia Antifrauda din IGPR si ANI.

 

In opinia sa, Raportul anual privind progresele Romaniei in cadrul MCV in domeniul justitiei este unul corect, care releva progrese, dar care \”pune in acelasi timp degetul pe problemele care se perpetueaza in justitie\”. “Principalul mesaj al acestui raport este ca Romania a inceput sa aiba institutii autonome si care nu sunt subordonate politic”, a apreciat seful statului. \”Dincolo de Guvern, care este apreciat pozitiv, aprecieri pozitive primesc DNA, Parchetul General, DGA, Directia Antifrauda din Inspectoratul General al Politiei Romane si ANI. Institutii neconvingatoare sunt ICCJ, CSM si Parlamentul. Daca mi-as permite un comentariu, ar fi legat de Parlament, unde a existat o majoritate care a sustinut asumarile succesive de raspundere ale Guvernului pe toata legislatia cu justitia, dar faptul ca Parlamentul a reactionat mai putin pozitiv la ridicarea de imunitati sau la permisiunea de extindere a unor anchete a generat aceasta apreciere pe care nu o sustin intru totul\”, a afirmat Traian Basescu.

Potrivit sefului statului, oricata vointa ar fi avut Guvernul, daca n-ar fi existat o majoritate parlamentara care sa-l sustina nu ar fi putut implementa aceasta legislatie. \”Este clar ca, oricata vointa politica ar fi avut Guvernul, daca nu exista o majoritate parlamentara care sa il sustina la asumarea raspunderii pe coduri, pe legea micii reforme si pe multe altele, nu ar fi putut sa implementeze aceasta legislatie. Pe de alta parte, este posibil ca la nivelul Comisiei Europene sa se fi considerat ca trecerea prin Parlament a Codurilor ar fi fost nesigura – spre exemplu, daca ne referim la coduri. Si eventualele modificari ar fi alterat continutul codurilor sau al legii micii reforme. Nu stiu exact care au fost elementele luate in calcul de CE. Eu cred totusi ca, plecand de la premisa existentei unei majoritati care a sustinut Guvernul la motiunile de cenzura cu ocazia asumarii raspunderii, poate ca este prea dura aprecierea legata de Parlament\”, a mai spus presedintele.

 

Riscam la achizitii publice

“Legat de achizitiile publice, riscam o mare problema: ceea ce am discutat cu premierul si cu membri ai Guvernului este ca, pentru moment, Romania sa inceteze sa trimita facturi pentru decontare la Bruxelles, indiferent de lucrari, transport, dezvoltare regionala, mediu etc. – mai putin agricultura. Atunci cand se intregistreaza nereguli in gestionarea banilor europeni, banii se blocheaza si suma se diminueaza, potrivit legislatiei UE. Este altceva daca autoritatile romane constata neregularitati cand sumele pot fi realocate pe alte proiecte. Masura de a verifica toate proiectele si a nu se trimite facturi la Bruxelles este una necesara”, a precizat seful statului.

In ceea ce priveste sanatatea, “avem probleme serioase la achizitiile de medicamente”. “Cu siguranta, arieratele din sanatate vor fi o prioritate pentru delegatia FMI. Nu trebuie platit niciun arierat la achizitia de medicamente pana nu se reglementaza sistemul de achizitii”, a mai spus Basescu. In opinia sa, Raportul “arata progres si stabileste 18 obiective pe care ar trebui sa le indeplinim pana la raportul de anul viitor pentru a se putea discuta ridicarea mecanismului”.

In fine, presedintele nu considera corect ca MCV sa fie anexat la conditiile de intrare in spatiul Schengen: “Romania nu considera corect ca MCV sa fie anexat la conditiile de intrate in spatiul Schengen, insa ne aflam in fata unei realitati. Sunt state care insista ca MCV sa fie luat in considerare atunci cand spun \”da\” intrarii Romaniei in Spatiul Schengen. Intre aceste doua realitati, lege si vointa statelor membre, este clar ca trebuie sa gasim formula de a impaca ambele exigente. Noi exigenta respectarii Tratatului in ceea ce priveste accesul in Spatiul Schengen am indeplinit-o”, a precizat Basescu.

 

Ping-pong cu dosarele de coruptie la nivel inalt

Seful statului a anuntat ca impacarea ambelor exigente va fi incercata “prin actiune, nu diplomatic, pentru ca nimeni nu iti poate spune ca in Romania, ce sa negociezi politic, ce sa faca Ministerul de Externe, presedintele, primul ministru, cand unele state membre spun foarte clar: «Domnilor, la voi nu se judeca in cazurile de coruptie la nivel inalt». Nu ai ce sa negociezi aici, pentru ca e evident. «Domnilor, la voi se dau cate 35 de termene in cazuri de coruptie la nivel inalt», nu ai ce sa negociezi, aici nu mai e o chestiune de politica externa. Esti in fata unei realitati pe care nu o poti contrazice”, a explicat el.

Traian Basescu spune ca trebuie sa tinem cont si de exigenta acestor state, iar institutiile responsabile sa imbunatateasca atingerea acestor obiective, de judecare a cazurilor de coruptie la nivel inalt. “Sigur, este inadmisibil ce s-a intamplat saptamanile trecute, lunile trecute, dupa ce tii dosarul cate trei ani, trei ani si jumatate la Inalta Curte, pe urma il retrimiti la Parchet pentru ca nu stiu ce procedura nu era indeplinita. Asta nu poate convinge nici pe romani, nici pe mine si cu atat mai putin Comisia Europeana ca discutam de judecatori care au lucrat cu buna-credinta. Puteau sa constate de la bun inceput ca nu sunt indeplinite procedurile si sa trimita dosarul de acum trei ani inapoi, nu dupa trei ani si jumatate, impingand, practic, catre prescriptie dosarele. In acelasi timp, vreau sa se inteleaga foarte clar: apelul meu, apelul Comisiei Europene, nu este pentru un anume verdict. Insistenta este pentru a se judeca. Nimeni nu cere ca judecata sa se faca intr-un anume fel. Dar nu mai putem sta cu aceste dosare deschise”, a conchis presedintele.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.