Basescu, in inspectie la diguri: Am promis oamenilor ca supraveghez personal lucrarile

 

Presedintele Traian Basescu a inspectat, marti, lucrarile de constructie a digurilor de pe malul raului Siret, incepute luni la Doljesti si in urma cu o saptamana la Saucesti, tinandu-si, astfel, promisiunea facuta sinistratilor in timpul inundatiilor.

“Am promis oamenilor ca supraveghez personal lucrarile pana la finele realizarii lor, si o voi face in mod direct”, a spus Basescu.

Luni au inceput, la Doljesti, lucrarile de constructie si consolidare a digului de pe malul raului Siret. In valoare de 40 milioane de lei, finantarea asigurata de Guvern reprezinta lucrari pe o distanta de 7,9 kilometri in satele Rotunda si Buruienesti.

In localitatea Rotunda l-a intampinat primarului orasului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan. Timp de 20 de minute, seful statului a stat de vorba cu reprezentantii firmelor care construiesc digul, cu autoritatile locale si judetene. \”Bine ca s-a demontat povestea aia din timpul inundatiilor, cand unii spuneau ca de ce nu se pun materialele de constructii din casele daramate in dig\”, a spus Basescu. Presedintele a intrebat daca in proiectul de construire a digului au fost incluse si lucrari de consolidare si a cerut ajustarea distantelor cuprinse initial in proiectul de prefezabilitate. \”Stiti de ce imi era cel mai frica? Sa nu cumva sa plecati in vacanta\”, a glumit presedintele cu constructorii.

Presedintele a vizitat apoi lucrarile de la digul din localitatea bacauana Saucesti, incepute saptamana trecuta, cerandu-le constructorilor ca ridicarea lui sa fie gata pana in iarna. \”Digul sa fie gata pana la iarna. Sa nu ne prinda primavara cu un tronson nefacut\”, le-a spus el Constructia va stavili revarsarea repetata a apelor raului Siret in gospodariile din patru sate de pe raza comunei. “Am promis oamenilor ca supraveghez personal lucrarile pana la finele realizarii lor si o voi face in mod direct”, a spus Basescu.

Timp de o jumatate de ora, presedintele a analizat, impreuna cu autoritatile locale si constructori, stadiul investitiei si problemele aparute pe parcurs. Seful statului a fost informat ca lucrarile se deruleaza intr-o prima faza pe 1,8 kilometri, din cei 18 prevazuti pentru dig, zona pentru care proiectul a fost realizat in regim de urgenta deoarece exista riscul unor noi inundatii chiar in acest an. Traian Basescu a mai fost informat ca intreaga actiune de proiectare va fi finalizata inclusiv la inca 3 kilometri, adaugati in plus proiectului initial, la cererea autoritatilor locale, pentru a proteja si localitatile din comuna Negri.

 

Exproprierile, o afacere chiar si pentru sinistrati

Presedintele a aflat ca s-au primit doar jumatate din banii pentru finantarea constructiei, insa principala problema o constituie faptul ca proprietarii de teren din zona destinata lucrarilor nu mai sunt de acord sa le puna la dispozitie suprafetele necesare realizarii investitiei. Astfel, directorul Directiei Apelor Siret Bacau, Emil Vamanu, i-a spus presedintelui, pe langa faptul ca se vor deschide patru tronsoane de lucrari, si ca sunt probleme cu terenurile, intrucat oamenii refuza exproprierea. “La inundatii spuneau ca dau terenurile si gratis, numai sa scape de revarsarile apelor, iar acum parca au uitat de necazuri. Avem probleme legate de exproprieri nu doar la Saucesti, ci si in ceea ce priveste autostrazile. Cand o sa iasa legea exproprierilor, in cel mai scurt timp, oamenii vor primi despagubiri pentru terenuri”, a spus seful statului, indemnandu-i pe constructori si autoritati sa urmareasca finalizarea lucrarilor pana la sfarsitul lui 2010.

El a dat asigurari ca nu se pune problema de fonduri pentru lucrarile de la Saucesti, precizand ca la o rectificare bugetara care ar urma sa fie facuta in septembrie vor fi alocati bani pentru toata lucrarea de aici.

Dupa vizita in zona digului, Traian Basescu a dorit sa vada si stadiul lucrarilor la reteaua de canalizare a localitatii Bogdan Voda, parte a unei investitii mai mari, care vizeaza realizarea retelelor de canalizare apa si a statiei de epurare, incepute prin masura 3.2.2. in comuna Saucesti. Seful statului le-a promis si acestor localnici, cu prilejul celor trei vizite din luna iulie, ca va actiona si pentru impulsionarea acestor lucrari.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.