Basescu: “Incepe sa ne para rau ca nu am vandut cu 0,33 lei actiunile Petrom”

 

Presedintele Traian Basescu a afirmat miercuri, la o intalnire cu Gerhard Roiss, presedintele Consiliului de Supraveghere Petrom si director general executiv al OMV, ca \”incepe sa ne para rau\” ca statul nu a vandut cu 0,33 lei pe actiune.

 

Seful statului a primit miercuri, la Palatul Cotroceni, delegatia OMV Petrom, cu care a discutat despre cotatiile pe bursa ale acestei companii. \”Felicitari pentru cifrele inregistrate de compania dumneavoastra\”, i-a spus Traian Basescu invitatului sau. Apoi a intrebat-o pe Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom, prezenta la intalnire: \”Cat mai sunt actiunile noastre?\”. La raspunsul acesteia ca o actiune Petrom este cotata la 31,80, seful statului a spus: \”Incepe sa ne para rau ca nu am vandut cu 33. Sa asteptam vremuri mai bune. Noi am refuzat 33 cand am vrut sa vindem 10%\”. Este vorba despre oferta de vanzare la bursa a 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP), derulata in iulie, care a esuat din cauza ca investitorii au subscris mai putin de 80% din titluri. Intermediarii ofertei au propus un pret minim de 0,33 lei/actiune, cu 13% sub cotatia bursiera a actiunilor de la momentul respectiv, iar Executivul nu a fost de acord cu aceasta valoare. Presedintele Basescu a declarat atunci ca decizia de a nu vinde sub pretul cerut a fost una politica, un semnal ca Romania nu este de vanzare la \”pret de scrap\”. Oferta va fi reluata, cel mai probabil anul viitor.

“Presedintele Romaniei a apreciat OMV Petrom ca fiind o companie de prima importanta pentru Romania, cu rol strategic in domeniul energiei. In acest context, s-a discutat si despre posibilitatea unui parteneriat cu autoritatile romane pentru o strategie de dezvoltare a OMV Petrom pe zece ani. De asemenea, in cadrul intalnirii, s-au abordat si subiecte precum planurile de investitii ale companiei in Romania, extinderea explorarilor la mare adancime in platforma continentala a Marii Negre, perspectivele pretului la combustibil si gaze si protectia mediului”, anunta Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat.

Compania OMV Petrom este controlata de Grupul austriac de petrol si gaze OMV, care detine 51,01% din actiuni, restul titlurilor fiind detinute de Ministerul Economiei – 20,63% – si de Fondul Proprietatea – 20,11%.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.