Basescu: Petrom a scumpit motorina pentru ca detine monopol la titei

Petrom a scumpit motorina “in plina campanie agricola” nu pentru ca ar fi existat o cerere mare, ci pentru ca detine monopol pe resursele de titei, a acuzat luni, la TVR, presedintele Traian Basescu. Seful statului a precizat ca nu i-a placut cand directorul Petrom, Mariana Gheorghe, a anuntat marirea pretului motorinei desi pe plan mondial a scazut pretul la titei. Pe de alta parte, referindu-se la necesitatea privatizarii unor companii detinute de stat pentru diminuarea pierderilor generate la buget, Basescu a spus ca singura solutie ramane privatizarea, si a dat ca exemplu Petromul, care a adus de cateva sute de ori mai multi bani bugetului statului, de cand s-a privatizat.

“Nu intotdeauna ne place ce ne face Petromul. De exemplu, mie nu mi-a placut cand doamna directoare Mariana Gheorghe a iesit in plina campanie agricola sa ne spuna – am marit pretul la motorina -, desi a scazut pretul la titei pe plan mondial, cu explicatia ca este cerere. Iar explicatia corecta era alta: Nu, pentru ca aveti monopol, doamna Mariana Gheorghe”, a mentionat Basescu.

El a adaugat ca Petrom are monopol pe resursele de titei ale tarii: “Are monopol pe resursele de titei si scoate cu 16 dolari… Nu spunea nimeni nimic si nu as fi spus nimic daca nu dadea aceasta explicatie”.

Presedintele tarii a mai spus ca “singura solutie e privatizarea”, referindu-se la necesitatea privatizarii unor companii detinute de stat pentru diminuarea pierderilor generate la buget: “Dar realitatea ramane: managementul, banii pe care i-a produs Petromul, de cand s-a privatizat, pentru bugetul de stat sunt de cateva sute de ori mai multi decat cand Petromul era al statului, pentru ca de acolo fura toata lumea”.

In ciuda unor astfel de afirmatii dure – intalnite, de altfel, si la premierul Emil Boc, una dintre ele fiind “Petrom nu mai este al romanilor”-, compania scumpeste carburantii cand vrea si cat vrea, inregistrand profituri-record.  

Astfel, in primele 9 luni, profitul net al Grupului Petrom s-a dublat, la 2,921 miliarde lei (694,5 milioane euro), depasind cifra castigului de pe intreg anul trecut (2,19 miliarde lei). Vanzarile au crescut si ele cu 23%, la 16,224 miliarde lei (3,857 miliarde euro), in ciuda scumpirii in zece runde a carburantilor, iar din octombrie motorina a depasit benzina ca pret, ajungand la aproape 6 lei/litru.

Privatizare, inclusiv la transporturi

“Este esential sa continuam procesele de privatizare, inclusiv in transporturi. Am ajuns sa generam pierderi si cu CFR Marfa; nu e permis asa ceva, e clar ca acolo au fost mai multi necolaiciuci care au tras de acolo”, a mai spus Traian Basescu. El a adaugat ca infrastructura de transport e proprietatea statului, “deci nu se poate pune problema ca o sa ramane fara energie daca le privatizam”. “Marea problema e sa gasim un partener pentru a le privatiza”.

Toate programele vizeaza cresterea performantei in regii: privatizare, management privat, vanzare de pachete minoritare de actiuni, a mai spus seful statului.

Pe de alta parte, “modernizarea si eficientizarea sistemului energetic, o zona cheie pentru o economie performanta, necesita circa 30-35 miliarde de euro”. “Romania ii poate imprumuta. Daca nu le putem privatiza, o sa imprumutam. Optiunea noastra nu e sa imprumutam bani pentru a le moderniza, ci sa le privatizam”, a conchis presedintele.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.