Basescu pune cruce referendumului din Bucuresti: “Parlamentul decide”

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la conferinta privind relansarea economica organizata de Ziarul Financiar, ca nu este nevoie de un referendum pentru Legea Capitalei, intrucat Parlamentul este cel care hotaraste “daca sunt sectoare, daca sunt 7 bugete, daca sunt 7 primari intr-un oras”. Seful statului sustine ca a remarcat cu tristete “zbaterea” de la Bucuresti in problema reorganizarii administrative si ca este posibil ca cetatenii sa nu fie multumiti de o astfel de decizie, dorind sa aiba primar de sector, dar ei “nu stiu ce este in spatele acestuia”. El si-a exprimat speranta ca pana in 2012 sa fie adoptata o solutie in privinta reorganizarii administrative a tarii.

Traian Basescu a afirmat ca bucurestenii nu realizeaza ce inseamna sapte consilii intr-un oras, si cate compromisuri face un primar pentru a administra bugetul, incepand de la a da terenuri si contracte la diferite firme ca sa se reuseasca adopterea in Consiliul local sau Consiliul General a unei hotarari. Presedintele a mentionat ca, in actuala organizare, trebuie satisfacuti si “cel care vinde panselute”, si “cel care vinde lalele”, dar si “cel care vinde ceasuri”, pentru ca toti acestia au reprezentanti in consilii. “Personal, am si un sentiment de tristete, si de neintelegere cand vad zbaterea de la Bucuresti – referendumuri. Nu-i nevoie de niciun referendum, aici Parlamentul hotaraste daca sunt sectoare, daca sunt sapte bugete, daca sunt sapte primari intr-un oras. Mi se pare ca s-a exagerat. Sigur ca cetatenii vor spune: “Nu. Vreau sa am primar de sector”. Foarte bine; cetateanul nu stie ce e in spatele unei astfel de dorinte a lui. Sunt sapte consilii, Bucurestiul are sapte bugete, Bucurestiul are foarte multe partide in consilii. Pai, primarul nu poate sa faca ce vrea el. Incercati sa va imaginati acest oras in care sunt la Sectorul 1 consilierii PDL, consilierii PSD, consilierii Romania Mare, consilierii liberali. Pai, ca sa scoti o hotarare de Consiliu, cate compromisuri, cate terenuri trebuie sa dai, ca primar, cate contracte la o firma sau la alta? Bucurestenii nu realizeaza ce inseamna sapte consilii intr-un oras, cate compromisuri face un primar pentru a administra bugetul. Trebuie sa-l satisfaci si pe cel care comercializeaza panselute, ca are cativa consilieri. Cel cu lalele are altii. Nu mai vorbim de cei cu ceasuri, fiecare cu reprezentantii lui in Consiliu”, a argumentat seful statului.

In opinia sa, clasa politica trebuie sa aiba curaj si vointa sa renunte la interese, pentru ca in Bucuresti fiecare partid important are cate doi primari. “In Capitala, sa stiti, pentru ca toate partidele importante au cate doi primari, este imposibil sa reunifici Bucurestiul. Unii sunt liberali, altii sunt PDL, altii sunt PSD, si nu vrem sa unificam Bucurestiul. Partidele sunt in plasa acestor primari si a consilierilor lor”, a acuzat Basescu.

“Reorganizarea administrativa a tarii va permite investitiilor sa se deruleze”

Referindu-se la restul tarii, Traian Basescu a spus ca trebuie adoptata urgent o solutie privind reorganizarea administrativa, pentru a permite investitiilor “sa se deruleze”. “As remarca faptul ca avem nevoie si de o alta abordare in ceea ce priveste chiar functionarea noastra, functionarea statului. Acest lucru nu este in program, dar va fi una dintre prioritatile mele in discutiile cu partidele politice si eu sper ca, pana in 2012, sa adoptam o solutie. Este vorba despre reorganizarea administrativa a tarii. Tara, asa cum este organizata, nu poate stimula dezvoltarea. Avem decizii pe suprafete mult prea mici – ma refer la judete – si avem decizii extrem de greu de negociat. Interesul unui judet ca un drum sa fie de la sud la nord, iar judetul urmator vrea unul de la est la vest, ca pe acolo, ca pe Valea Trotusului sunt primari (…). Deci, va trebui sa reorganizam administrativ tara pentru a permite investitiilor sa se deruleze”, a precizat seful statului.

Reticenta populatiei privind reorganizarea administrativa vine manusa intereselor politicului

Presedintele admite ca populatia este reticenta la reorganizarea administrativa, dar argumenteaza ca decizia va duce la dezvoltarea regiunilor tarii si “va lua presiunea politicului de pe deciziile regionale si locale”.

“Aceasta organizare administrativa pe care o avem acum sigur ca este foarte sustinuta de populatie. Este foarte greu sa te duci intr-un judet sa spui cuiva: “Uite, ramane municipiul X, dar nu va mai fi capitala regiunii pe care o vizam, ci ramane municipiu” si gata. Populatia este reticenta. Va trebuie sa explicam avantajele – si eu voi fi unul dintre cei care isi asuma aceasta responsabilitate, de a explica avantajele reorganizarii administrative. Deci, la fel se intampla si la judete; nu e altfel. O organizare intr-un numar de unitati administrative regionale este solutia care va lua si presiunea politicului de pe deciziile regionale si locale, va permite o administrare a banilor mult mai eficienta decat atunci cand se intalnesc intr-o euroregiune sapte presedinti de consilii judetene. Imaginati-va cum isi pot negocia interesele de dezvoltare regionala, cand unul are primari in nordul judetului si altul ii are in est, si investitiile trebuie sa mearga catre o directie sau alta. Sigur, ce vreau sa intelegeti? Eu nu neg drepturile oamenilor politici de a avea proiecte, de a le sustine si de a incerca sa obtina finantare pentru ele. Deci, acest lucru nu il neg, dar pentru a diminua impactul dirijarii politice a resurselor, una din solutii este reorganizarea administrativa, plus cheltuielile”, a spus Basescu.

Mai putini alesi, mai putine cheltuieli 

Reducerea cheltuielilor cu aparatul administrativ este un alt argument al sefului statului. “Am scos 140.000 de functionari din sectorul bugetar, dar ganditi-va cate mii de consilieri avem, care si ei sunt platiti. Avem comune cu cateva sute de oameni, care nu isi pot asigura din taxe si impozite nici macar functionarea primariei. De ce o mai tii in comuna? De ce nu o inglobez intr-o unitate administrativa careia sa-i spun tot comuna, dar care poate fi viabila din punct de vedere economic? Deci, avem probleme uriase, iar clasa politica trebuie sa aiba curaj si vointa sa renunte la interese. (…) Trebuie sa fim lucizi, sa ne dam seama ca aceste lucruri trebuie facute. Nu le mai putem amana. Unii spun ca e bine. Eu spun ca nu e bine, si pot sa aduc mult mai multe argumente si mult mai crude decat cele expuse aici, dar nu cred ca avem nevoie de o batalie, ci doar de vointa politica sa rezolvam tipul acesta de probleme. Sper ca va exista un suport public minimal, sa putem discuta deschis problema reorganizarii administrative a tarii”, a conchis Traian Basescu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.