Basescu vrea o Europa cu cercuri centrifuge

 

Presedintele Traian Basescu a declarat marti, la Bruxelles, intr-o conferinta de presa comuna cu Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, ca ar vrea “o Europa cu cercuri centrifuge, cu idei centrifuge”, precizand ca “pentru Romania este esentiala o Europa unita” si o Uniunea Europeana care \”sa se indrepte catre Statele Unite ale Europei\”. La randul sau, Barroso a spus carecapitalizarea bancilor din statele euro nu trebuie sa afecteze fluxul lichiditatilor”, astfel ca \”societatile bancare, firme-mama, vor continua sa asigure hiditati licpentru sucursalele din Romania\”.

\”Am discutat un lucru care pentru Romania este fundamental: noi nu am vrea o Europa cu cercuri centrifuge, cu idei centrifuge. Pentru Romania este esentiala o Europa unita, tot mai integrata si cred ca nu avem niciun motiv ca suveranitatea europeana sa nu o exercitam impreuna. Avem institutii puternice pe care trebuie sa le facem mai puternice, avem nevoie de o Uniune Europeana care sa ne indrepte catre Statele Unite ale Europei. Sigur, acest concept poate fi criticat si nu am eu pretentia ca Romania o sa si impuna, dar nu vom conteni sa sustinem acest concept al Statelor Unite ale Europei. Asta daca vrem sa fim acolo unde se iau deciziile intr-o lume globalizata. Altfel riscam sa ramanem acolo unde se suporta consecintele lumii globalizate\”, a precizat seful statului.

In acelasi timp, Traian Basescu i-a prezentat presedintelui CE implicatiile care pot aparea in Romania din cauza intarzierilor deciziilor privind Grecia si Zona Euro. \”Am discutat si am aratat domnului presedinte Barroso implicatiile intarzierilor in decizii pentru Romania. (…) Respectam efortul urias pe care il fac statele contributoare, dar avem nevoie de decizie rapida si cred ca avem nevoie mai mult ca oricand de integrare economica care sa ne indrepte catre crearea unei Europe unite\”, a declarat Traian Basescu, la finalul intrevederii cu presedintele Comisiei Europene. Seful statului a punctat ca i-a vorbit lui Barroso si despre ingrijorarea Bucurestiului cu privire la necesitatea mentinerii expunerii bancilor europene pe piata bancara din Romania in urma procesului de recapitalizare.

Jose Manuel Barroso a declarat ca recapitalizarea bancilor din statele euro nu trebuie sa afecteze fluxul lichiditatilor in Romania, astfel ca \”societatile bancare, firme-mama, vor continua sa asigure lichiditati pentru sucursalele din Romania\”. \”Sunt de acord cu domnul presedinte Basescu, o chestiune pe care am mai discutat-o si in Consiliul European, ca, daca ne asiguram ca recastigam increderea in sectorul bancar european, acest lucru nu trebuie sa afecteze fluxul lichiditatilor in Romania. Ministrii de Finante vor trebui sa discute pentru a se asigura ca toate autoritatile de supraveghere bancara lucreaza sub coordonarea bancilor nationale, care vor juca un rol foarte important in acest sector, pentru a ne asigura ca societatile bancare, firme-mama, vor continua sa asigure lichiditati pentru sucursalele din Romania\”, a precizat presedintele CE.

Cu o zi inainte, Traian Basescu declarase ca insistenta cu care abordeaza subiectul recapitalizarii bancilor din zona euro este data de evaluarile diferite facute de UE si FMI cu privire la suma necesara acestei operatiuni, FMI sustinand ca sunt necesare 200 miliarde euro, in timp ce UE avanseaza suma de 100 miliarde de euro. Jumatate din sectorul bancar romanesc este controlat de banci austriece si elene, printre care Erste, Raiffeisen, Alpha Bank sau EFG Eurobank, potrivit EUobserver. Banca Nationala a Romaniei a cerut subsidiarelor locale ale bancilor straine sa creasca nivelul capitalului daca bancile-mama se confrunta cu dificultati din cauza expunerii pe Grecia.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.