Biblioteca Nationala, gata dupa 25 de ani

 

Lucrarile la noul sediu al Bibliotecii Nationale a Romaniei sunt aproape de final, inaugurarea urmand a avea loc la 30 noiembrie, potrivit promisiunilor premierului Emil Boc. Construirea edificiului a inceput in 1986, insa dupa ’89 cladirea a fost abandonata pana in martie 2009, cand Guvernul a alocat 100 de milioane de euro pentru reluarea lucrarilor – ce au cuprins inclusiv consolidarea a ceea ce devenise aproape ruina.

Acum se fac ultimele amenajari in interior, cu asezarea volumelor pe rafturi, iar la 30 noiembrie Biblioteca Nationala a Romaniei va fi deschisa, cu mare fast, publicului. Vor fi prezenti premierul Emil Boc si ministrul Culturii, Kelemen Hunor – in subordinea institutiei pe care o conduce afandu-se edificiul.

Pana in prezent au fost aduse 7 milioane de volume, iar anul viitor vor fi aici peste 12 milioane. Fiecare carte este igienizata si inregistrata intr-o baza de date, asa ca munca este migaloasa.

Biblioteca va avea si destinatia de centru de conferinte, fiind dotata cu un numar impresionant de sali special amenajate. Din inchirierea contra cost, veniturile institutiei vor spori substantial daca cei interesati vor apela la elegantele spatii pentru organizarea de prezentari, expozitii, lansari de carte etc. Un restaurant amenajat la parter, cu terasa spre Piata Unirii, va atrage, poate, nu numai  oamenii de cultura, ci si tinerii.

Cladirea are doua subsoluri, parter, mezanin si sapte niveluri. Sumele alocate pentru noul sediu al Bibliotecii Nationale a Romaniei provin dintr-un imprumut acordat Guvernului Romaniei de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) si gestionat de Ministerul Culturii. Creditul insumeaza 200 de milioane de euro, jumatate din bani fiind utilizati pentru reconstruirea si consolidarea cladirii Teatrului National Bucuresti, aflat deja in lucru din primavara.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.