GALERIE FOTO. Biblioteca Nationala, gata in noiembrie

Dupa 20 de ani de taraganare a lucrarilor, noul sediu al Bibliotecii Nationale va fi gata, iar Emil Boc se va putea lauda ca a dus la bun sfarsit o constructie abandonata de toate guvernele postdecembriste. Dupa ce ministrul Culturii a anuntat joia trecuta ca lucrarile vor fi terminate in toamna, premierul s-a grabit, marti, sa mearga cu presa pe santier, dar l-a luat si pe Kelemen Honor cu el.

Declaratiile au fost politice, chiar electorale, cu tot aerul de turist pe care Emil Boc l-a afisat, imbracat in blugi si camasa in carouri.

“Suntem prezenti la cea mai mare investitie in cultura din ultimii 20 de ani, fara discutie. Este o investitie de peste 100 de milioane de euro – deja au fost platite in jur de 80 de milioane de euro – si va oferi tuturor cetatenilor romani sansa de a putea sa desfasoare un act de cultura intr-un mediu civilizat, comparabil cu standardele existente in Uniunea Europeana. Practic, acest guvern cred ca este singurul de dupa 1989 care a investit atat de multi bani in actul de cultura. Sa nu uitam ca, impreuna cu vicepremierul Marko Bela si cu ministrul culturii, Kelemen Hunor, acest guvern este singurul care a finantat si revistele de cultura din Romania cu aproximativ un milion de euro pe an. Chiar daca sunt vremuri mai grele si dificile, acest guvern nu a uitat actul de cultura. (…) La rectificare, in functie de stadiul lucrarilor, vom aloca o parte din banii necesari in vederea finalizarii lucrarilor in luna noiembrie a acestui an”, spus prim-ministrul Boc.

biblioteca nationala 37-Jean-Mihai PALSU

Deja 6 milioane de volume au fost mutate deja in noul sediu, dar Elena Tirziman, directorul general al Bibliotecii Nationale, a anuntat ca cele 12 sali de lectura vor fi deschise treptat.

“Vom deschide cam trei-patru sali pe an, pentru ca, pana in 2014, sa reusim sa deschidem intreaga biblioteca si sa implementam si seviciile pe care acum nu le facem – acele servicii moderne care necesita si o infrastructura tehnologica”, a precizat Emil Boc.

La randul sau, Kelemen Hunor a spus ca investitia de la Biblioteca Nationala este una uriasa. “Am ramas ultima tara din Uniunea Europeana fara Biblioteca Nationala, si in noiembrie, cand vom inaugura aceasta cladire, biblioteca se va muta aici. Poate ca la 100 de ani sau poate la 200 se fac astfel de investitii in cultura. A costat 104 milioane de euro, fara TVA”, a precizat ministrul Culturii.

biblioteca nationala 23-Jean-Mihai PALSU

El a anuntat, cu aceasta ocazie, stadiul lucrarilor la cladirile finantate din imprumutul luat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE). “Saptamana trecuta, la Calarasi, am inaugurat sediul cladirii Directiei Judetene, o cladire de patrimoniu. Lucram la alte cladiri: Palatul Culturii de la Iasi, de exemplu, si in Bucuresti urmeaza, in functie de evolutia economica a tarii, sa incepem lucrarile la Opera Romana, la Muzeul Taranului Roman si la Muzeul Calinderu, precum si la Muzeul “George Enescu”. Sunt cladiri incluse in acest program de imprumut de la BDCE. Deci investitii serioase, dar necesare, absolut necesare pentru societatea romaneasca”, a precizat Kelemen.

Contestarea licitatiilor, sport national

Intrebat de ce a intarziat inaugurarea, care ar fi trebuit sa aiba loc in iulie, la 30 de luni de la inceperea lucrarilor, ministrul Culturii a invocat contestarea licitatiei, fenomen devenit “sport national”.

“Intarzierea, si la Biblioteca Nationala, si la Teatrul National, daca exista, exista din cauza contestatiilor. In momentul semnarii contractului, si cum am inceput lucrarile, se respecta termenul de 30 de luni. Si la Teatrul National asa va fi, iarasi 26 de luni perioada de executie, dar, din pacate, si acolo am pierdut cam 60 de zile, daca nu ma insel, cu contestatiile care, de obicei, in Romania, au devenit un sport national. Asta e viata, nu avem ce face, dar cand incep lucrarile, respectam, si constructorul a respectat exact toate termenele si agenda stabilita prin contract”, a explicat Kelemen Hunor.

biblioteca nationala 9-Jean-Mihai PALSU

Emil Boc a amintit si el despre alte investitii ale Guvernului: “Anul acesta, uitati-va in Bucuresti, Guvernul a sprijinit cu 35 de milioane de euro Stadionul National – si, vedeti, arata excelent, arata superb. De asemenea, investitia de peste 100 de milioane de euro, tot in Bucuresti, pentru Biblioteca Nationala; daca la asta mai adaugam faptul ca sunt investitii de aproape un miliard de euro pe ceea ce inseamna extinderea metroului de la Universitate spre Drumul Taberei, sau legatura cu Otopeniul, ca sa nu mai vorbim de ceea ce s-a facut la Pasajul Baneasa – un lucru mic dar important pentru circulatia din Bucuresti -, sunt dovezi ale interesului Guvernului pentru Bucuresti, pentru ceea ce inseamna Capitala Romaniei”.

biblioteca nationala 7-Jean-Mihai PALSU

Cum langa cladirea Bibliotecii Nationale se afla terenul blocat ani de zile de proiectul “Esplanada”, care nu s-a mai realizat, firma TriGranit anuntand in primavara acesta ca si-a suspendat activitatea pe o perioada de 3 ani, Emil Boc a amintit ca exista un proiect care figureaza in lista celor pe care Guvernul le va scoate in procedura publica de parteneriat public-privat – “si vom vedea”.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.