BNR a redus rata dobanzii de politica monetara

 

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat in sedinta sa miercuri reducerea ratei dobanzii de politica monetara la 6,00% de la 6,25% pe an, incepand cu 3 noiembrie 2011, gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar, mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit. Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat ca scaderea dobanzii de politica monetara dovedeste reducerea inflatiei.

“Consiliul de Administratie a decis reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,00% pe an de la 6,25%. Ca urmare a acestei decizii, incepand cu data de 3 noiembrie 2011, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se reduce la nivelul de 2,00% de la 2,25%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) va fi de 10,00% pe an fata de 10,25%”, se arata intr-un comunicat al BNR .

Totodata, CA a aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei. Rata anuala a inflatiei a scazut la nivelul de 3,45% in luna septembrie de la 4,25% in luna precedenta, reintrand dupa mai mult de un an in interiorul intervalului de variatie din jurul tintei. Rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustat a inregistrat de asemenea o reducere mai putin insemnata, ea coborand la 2,72% in luna septembrie fata de 2,92% in luna august.

Pentru lunile urmatoare se preconizeaza consolidarea procesului de dezinflatie, concomitent cu ajustarea in scadere a anticipatiilor inflationiste, in contextul mentinerii conduitei prudente a politicii monetare. Evolutia favorabila a productiei industriale si a exporturilor a continuat, in pofida semnalelor negative recente provenind din mediul extern. Cu toate acestea, deficitul de cerere agregata persista, iar revigorarea creditului acordat sectorului privat ramane modesta, inclusiv ca urmare a atitudinii prociclice a bancilor comerciale, ce reflecta incertitudini si riscuri legate de evolutia crizei datoriilor suverane din zona euro, si de semnale mixte privind redresarea economica la nivel mondial.

Prognoza actualizata a evolutiilor macroeconomice releva mentinerea ratei anuale a inflatiei in interiorul intervalului de variatie din jurul punctului central, de 3%, al tintelor de inflatie de-a lungul anilor 2011 si 2012.

Consiliul de Administratie al BNR a hotarat totodata continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit. Atitudinea judicioasa a bancii centrale vizeaza asigurarea in permanenta a unor conditii monetare reale in sens larg adecvate mentinerii durabile a ratei inflatiei in interiorul intervalului de variatie si a stabilitatii financiare – elemente care, coroborate cu aplicarea angajamentelor privind consolidarea fiscala si a reformelor structurale asumate de autoritatile din Romania in cadrul acordurilor de finantare convenite cu institutiile internationale, sunt esentiale pentru asigurarea unei redresari sustenabile a economiei romanesti.

Ajustarea treptata a conditiilor monetare reale in sens larg este asteptata a se reflecta in nivelul dobanzilor practicate la creditele acordate de bancile comerciale. In acelasi timp, Consiliul de Administratie reitereaza importanta stimularii procesului de economisire interna, inclusiv prin remunerarea adecvata a depozitelor bancare pentru a asigura sustenabilitatea deficitului extern si reducerea treptata in termeni relativi a dependentei economiei nationale fata de finantarile externe.

Consiliul de Administratie al BNR reafirma totodata ca banca centrala va monitoriza in continuare evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea corespunzatoare a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare, se mai arata in comunicat.

\”Astazi nu avem deflatie, dar vorbim de dezinflatie si asa BNR a redus dobanda. Efectele unei astfel de decizii se vor produce in cateva luni, important este mesajul de incredere si ca, indiferent de ce se intampla in lume, BNR are incredere in dezinflatie. Bancile comerciale cu siguranta se vor misca mai repede, chiar daca au grija la ecartul lor, chiar daca vor avea o usoara retinere, piata le va impinge catre acest curs – scaderea dobanzilor in lei\”, a explicat intr-o emisiune tv Adrian Vasilescu.

Consilierul guvernatorului Mugur Isarescu a precizat si care va fi rolul Bancii Punte, a carei posibila infiintare a fost anuntata de BNR. \”Banca punte nu inseamna o super banca, asa cum am vazut in aceste zile. Inseamna o institutie flexibila, care sa intre in actiune intr-un moment important: daca se intampla ca intr-o tara sa intervina o schimbare in cursul unui banci, noi sa intervenim, sa dam o sansa, sa aiba timp sa se redreseze sau sa se vanda. Nu BNR a cerut acest lucru, ci UE, deci Romania nu are probleme in acest moment\”, a aratat Vasilescu. (M.S.)

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.