Boagiu: Rovinieta electronica mareste cu 20% incasarile CNADNR

 

Incasarile Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri (CNADNR) vor creste cu 20% in urma aplicarii rovinietei electronice, dupa ce sistemul cu autocolantul lipit pe parbriz si-a dovedit ineficienta, doar unul din doi soferi opriti, prin sondaj, avand rovinieta.

\”Sistemul functioneaza, l-am verificat azi-noapte, si reprezinta si o conditie impusa de Uniunea Europeana pentru a obtine mai multe fonduri pentru drumuri\”, a anuntat, vineri, Anca Boagiu. Orice conducator auto care tranziteaza reteaua de drumuri nationale si autostrazi din Romania trebuie sa plateasca rovinieta, in functie de categoria de masina pe care o detine, la orice subunitate CNADNR (DRDP-uri, SDN-uri, Agentii de Control si Incasare), la benzinariile MOL, Rompetrol, Petrom sau OMV sau la oficiile Postei Romane, dar si la firmele de distributie Scalla, Speedy, Medina si Pasaj.

Ministrul Transporturilor a explicat ca, odata cu instalarea celor sapte camere, acestea vor capta numarul de la masinile care tranziteaza drumurile nationale, iar la cumpararea rovinietei acest numar va fi trecut intr-o baza de date pentru a se verifica automat daca respectivul autovehicul are sau nu rovinieta. Astfel, romanii vor vira suma automat, fara a mai fi nevoie de cuponul care se lipeste pe parbriz. Cand toate rovinietele vor fi inregistrate in baza de date, politistii vor cunoaste care masina are rovinieta valabila, tastand numarul de circulatie al vehiculului.

Rovinietele vechi vor ramane valabile pana la expirarea perioadei pentru care au fost achizitionate, insa proprietarii autovehiculelor vor trebui sa prezinte la control bonul de casa in urma achizitionarii rovinietei. De la 1 octombrie a fost introdusa si rovinieta cu valabilitate de 90 de zile.

Controlul rovinietei se face fie automat, prin intermediul punctelor fixe, unde sunt instalate sisteme de camere video, fie in trafic, de catre echipe de controlori. Amenzile se incadreaza intre 250 si 4.500 de lei, in functie de categoria de autovehicul, iar despagubirile aplicate de administratorul drumului, pe langa amenzile contraventionale percepute in cazul lipsei rovinietei, se incadreaza intre 28 euro si 1.210 euro.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.