Boicotul benzinariilor, mobilizat pe Facebook

 

Peste 21.000 de soferi din mai multe orase ale tarii s-au alaturat protestului organizat prin intermediul retelei de socializare Facebook, in scopul boicotarii vanzarilor din benzinarii in zilele de 17, 18 si 19 ianuarie. Ei spera ca gestul lor, deja cunoscut de acum, sa determine autoritatile – sau petrolistii – sa micsoreze preturile carburantilor.

Noua manifestare vine dupa doua saptamani in care sute de soferi din Deva, Calarasi, Cluj-Napoca, Bucuresti, Timisoara, Buzau, Craiova, Sibiu, Tg. Jiu etc au folosit alte forme de protest, alimentand putin si incet la pompe si platind cu maruntis la casa. Acum, pe Internet au inceput sa apara mesaje care indeamna soferii sa boicoteze statiile de alimentare, pentru a protesta fata de preturile mari ale benzinei. “Trebuie sa ne schimbam obiceiurile de cumparare si sa gasim alte benzinarii. Ideal ar fi sa alimentam din Ungaria, Bulgaria, Moldova, Ucraina”, se arata in unul dintre mesaje.

Alti multi soferi din orasele mari ale tarii sustin ca se vor alatura protestului, in conditiile in care la inceputul anului benzina a depasit pragul de 5 lei, iar in toamna ar putea ajunge la 7 lei pe litru, potrivit analistilor.

Reprezentantii Guvernului spun ca inteleg nemultumirile soferilor si ca vor incerca sa rezolve problema, insa statul nu poate interveni pe piata libera. Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, sustine ca legislatia in domeniul concurentei trebuie modificata in asa fel incat sa se evite formarea unor carteluri pe piata carburantilor. Dar pana acum nu a fost luata decat masura controalelor ANAF si Consiliului Concurentei la companiile petroliere, soldate fara vreun rezultat.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.