Bucuresti, orasul care urla

 

Mai mult de 60% din populatia oraselor mari din Romania este afectata de poluarea fonica, insa Bucurestiul este, de departe, un oras “urlator”, in care masinile fac atat de mult zgomot, incat claxonul, franele bruste si derapajul de pe loc sunt un “concert” la ordinea zilei, greu de suportat. Circa 85% dintre locuitorii Capitalei sunt agresati de zgomotul masinilor, iar B-dul Magheru este zona cea mai nevralgica. Cum am putea scapa cu timpanele intacte? Doar daca autoritatile locale ar “antifona” marile bulevarde cu o “draperie” de arbori.

 

Potrivit Enviro Consult, auditorul in domeniul masurariilor acustice, calculul poluarii fonice are la baza raportul dintre numarul de locuitori dintr-un oras expusi la un nivel de zgomot de peste 55 db(A) si numarul total de locuitori ai orasului, inmultit cu 100. \”La nivel national, in orasele cu peste 250.000 de locuitori avem aproximativ 2.900.000 de persoane expuse la zgomot peste limita prevazuta in standardele de auditare, ceea ce inseamna ca pentru mai mult de 60% din populatie calitatea vietii este afectata considerabil de poluarea fonica\”, se arata intr-un comunicat al firmei auditoare angajata de Primaria Capitalei.

In orasele mari sunt zone in care zgomotul depaseste 80 de decibeli, mult peste nivelul optim, de 50 de decibeli, iar persoanele care locuiesc in blocurile cu iesire la bulevarde si in apartamentele de la etajele inferioare sunt cele mai expuse. “Valorile limita din timpul zilei, acceptate de legislatia in vigoare in Romania, pentru zonele rezidentiale, sunt pana in 50 db(A). In zona aeroporturilor, strazilor principale si cailor ferate, este de 70 db(A), iar in sectoarele industriale, de 65 db(A)”, arata intr-un comunicat Bogdan Lazarovici, director executiv si actionar al Enviro Consult.

Iata topul celor mai poluate fonic orase din Romania:

  • Bucuresti – 85% din populatie afectata

  • Constanta – 76% din populatie afectata

  • Cluj-Napoca – 64% din populatie afectata

  • Brasov, Ploiesti – 61% din populatie afectata

  • Galati – 55% din populatie afectata

  • Timisoara – 49% din populatie afectata

La polul opus, cel mai linistit oras este Iasi, cu doar 16% din populatie afectata de zgomot.

In urma masuratorilor efectuate in aproximativ 250 de puncte din Bucuresti a rezultat ca cele mai afectate zone sunt B-dul Magheru (zona Nottara), zona Oltenitei, B-dul Ferdinand (zona Iulia Hasdeu), B-dul Ghencea si Pantelimon (zona Morarilor). \”In spatele blocurilor de la bulevarde, indicii de disconfort fonic sunt mult mai mici. Unele dintre cele mai linistite strazi din Bucuresti le putem intalni in spatele blocurilor din Drumul Tabereri, Rahova, 1 Mai sau in cartiere ca Primaverii si Giulesti\”, mai arata Lazarovici.

 

La munte, ajungem sa ni se para ca linistea este ireala

“Din pacate, locuitorii din marile aglomerari urbane nu sunt sensibilizati asupra pericolelelor pe care le prezinta poluarea fonica pentru sanatate si pentru calitatea vietii. Traind zi de zi intr-un spatiu poluat fonic, ajungem sa nu mai percepem zgomotul, insa el ne afecteaza in continuare simturile. Zgomotul accentueaza problemele cardiace, creaza stari de neliniste si agresivitate, insomnii. Asa ajungem ca, aflati undeva la munte, sa ni se para ca linistea de acolo este ireala, insa aceea este normalitatea\”, explica Lazarovici.

Directivele europene prevad ca, pana la finele anului viitor, toate orasele din Uniunea Europeana cu mai mult de 100.000 de locuitori trebuie sa dispuna de o harta de zgomot, care sa indice nivelul poluarii fonice. Legislatia europeana prevede ca fiecare harta de zgomot sa fie actualizata la fiecare cinci ani, aici intrand in calcul nu numai orasele, ci si reteaua de transport feroviar, drumurile, aeroporturile sau santierele navale.

Pana la jumatatea anului 2012, un numar de 25 de orase din Romania, cu o populatie de peste 100.000 de locuitori, trebuie sa prezinte autoritatilor europene hartile de zgomot, se arata in comunicat. Precedentul termen de auditare a fost sfarsitul anului 2007, referindu-se doar la orasele cu peste 250.000 de locuitori (Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Ploiesti, Timisoara).

Enviro Consult a fost infiintata in 2003 si detine aproximativ 60% din piata autohtona a masurarii zgomotului, potrivit datelor proprii. Printre clientii firmei se numara primariile din Bucuresti, Ploiesti, Cluj-Napoca, Galati, Craiova, dar si reteaua CFR sau zona Portului Galati. Alte proiecte din sectorul acustic au fost derulate cu Automobile Dacia, Arctic, Aerofina, Sidex. Totodata, firma a initiat colaborari in furnizarea de solutii si instruirea pentru personalul care actioneaza in domeniu cu Transgaz, Romgaz, companii din petrochimie, domeniul extractiv, agentii de protectia mediului, institute de cercetare sau marile centre universitare.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.