Buget de vreme rea

Proiectul bugetului pentru 2012 este unul \”pentru vreme rea\”, in scopul mentinerii stabilitatii macroeconomice, a anuntat premierul Emil Boc, care a promis insa ca \”daca nu va fi furtuna, va fi mai bine pentru toata lumea\”. La Guvern a avut miercuri seara o intrevedere a liderilor coalitiei de guvernare cu reprezentantii delegatiei FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale. Jeffrey Franks a spus, pe acelasi ton, ca \”Romania va trece prin furtuna mai bine pregatita\” si ca FMI va fi de acord cu cresterea salariilor si pensiilor de la jumatatea 2012, in functie de evolutiile economice externe. Reprezentantul CE a afirmat ca \”este foarte linistitor\” sa auda de la premierul Boc ca Romania abordeaza prudent anul 2012, iar cel al Bancii Mondiale – ca “reformele structurale incepute trebuie continuate\”.

\”Pentru 2012 vom pregati un buget national de vreme rea, iar in caz ca vremea va fi mai buna, va fi mai bine pentru toata lumea. Este mai bine sa preintampinam ce e mai rau si sa consolidam stabilitatea noastra macroeconomica. Acesta este obiectivul cel mai important al Guvernului: sa nu pierdem ce am obtinut in ultimii doi ani prin Acordul nostru si datorita sprijinului oferit de romani. Deci, asa cum am vazut astazi, mai ales in Grecia, nu vor fi stiri pozitive, iar vremea in Europa din punct de vedere economic nu este foarte buna, dar asa cum am spus, vom fi pregatiti pentru aceasta vreme rea in 2012, iar in cazul unei vremi mai bune, va fi mai bine pentru toti. Sau cel putin daca nu va fi furtuna va fi mai bine pentru toti, atat aici in Romania, cat si in Europa\”, a declarat seful Guvernului.

Potrivit premierului, in 2011, Romania este in grafic cu atingerea tintei de deficit bugetar de 4,4% din PIB si a celei de crestere economica de 1,5% si datorita sprijinului organismelor financiare internationale. Pentru anul viitor, Guvernul si FMI discuta despre o tinta de deficit bugetar intre 1,9% si 2,1% din PIB, nivel care sa poata fi majorat in semestrul II pana la maxim 2,5% daca firmele de stat vor fi restructurate, astfel incat deficitul final incluzand pierderile acestor companii sa nu depaseasca 3%. Deficitul bugetar de 1,9%-2,1% din PIB este calculat in termeni cash.

Tinta de deficit bugetar pentru anul viitor este de 3% in sistemul european de calcul ESA 95 (care include si pierderile companiilor de stat – n.r.), iar un deficit de 1,9% in termeni cash echivaleaza cu 2,3-2,4% din PIB in sistem ESA.

Reducerea deficitului bugetar la sub 3% anul viitor, incluzand si pierderile unor companii de stat, este asumata de Guvern in acordul cu FMI si Uniunea Europeana, fiind si o conditie de inchidere a procedurii de deficit excesiv inceputa de Comisia Europeana impotriva Romaniei in 2009.

Jeffrey Franks a spus ca \”Un lucru foarte bun pe care l-am spune despre aceste vremuri furtunoase este ca Romania intra in aceasta furtuna mai bine pregatita decat era acum doi ani si jumatate, cand precedenta runda de furtuna lovea, pentru ca am luat impreuna cateva initiative importante sa scadem deficitul de cont curent, deficitul fiscal, sa facem reforme structurale. Desi vremurile pot fi dificile, veti trece acest moment dificil cu o mai solida si stabila economie\”.

La randul sau, reprezentantul Comisiei Europene, Istvan Szekely, a declarat ca \”este foarte linistitor\” sa auda de la premierul Boc faptul ca Romania abordeaza prudent anul 2012.

Reprezentantul Bancii Mondiale, Sudharshan Canagarajah, si-a exprimat aprecierea pentru colaborarea cu Guvernul Romaniei. \”Avem o relatie foarte buna cu Guvernul, care a fost foarte de ajutor pentru implementarea unor reforme. As sublinia ca avansarea va fi importanta pentru asigurarea cresterii dumneavoastra economice si locuri de munca pentru toti romanii. Reformele structurale incepute trebuie continuate\”, a declarat reprezentantul BM.

Posibile cresteri salariale in partea a doua a anului

Reprezentantii organismelor financiare internationale au acceptat ca sunt posibile cresteri ale salariilor bugetarilor si pensiilor din a doua jumatate a anului viitor, in functie de obtinerea unor rezultate bune in plan intern si a imbunatatirii contextului extern. Totodata, abordarea FMI a fost ca nu se opune de principiu maririi cheltuielilor bugetare pentru salarii si pensii, dorind insa ca indicatorii anvelopei macroeconomice sa fie obtinuti, iar in interiorul acestora Guvernul are libertatea de decizie asupra prioritizarii cheltuielilor, au precizat sursele mentionate.

Tinta de deficit stabilita in planul de buget elaborat la inceputul anului ar trebui sa fie de 2%, dupa care de la jumatate ar mai putea fi marit pe fondul unei imbunatatiri a situatiei de pe pietele financiare internationale, iar prognoza privind cresterea economica a Romaniei in 2012 necesita multa prudenta, neputand fi avansata pentru inceput o cifra peste 2% din PIB, au spus reprezentantii FMI.

In cursul intrevederii, membrii Guvernului au reluat solicitarea catre Comisia Europeana privind eligibilitatea la rambursare a TVA-ului din proiectele cu fonduri europene – subiect discutat si in sedinta de miercuri a Guvernului, si pentru care CE si-a dat acordul de principiu –, cerand totodata ca la realocarea fondurilor intre programele operationale, CE sa aiba reactie rapida.

Reprezentantii FMI au mai spus ca au constatat o scadere a nivelului arieratelor companiilor de stat, fara insa a mentiona cifre.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.