Bugetul aprobat de CGMB, preluat dupa ureche de Oprescu

 

Prefectul Bucurestiului, Cristian Atanasoaei, va retrimite Primariei Capitalei Hotararea nr. 41/2011 a Consiliului General de aprobare a bugetului, pentru corectarea unor cifre. El sustine ca a depistat 26 de greseli, unele de redactare, altele de cifre, ce trebuie neaparat indreptate, intrucat “discrepantele sunt de natura a pune in pericol executia bugetara pe anul in curs”. Vinovati de aceste erori sunt primarul general Sorin Oprescu si aparatul de specialitate al acestuia din cadrul municipalitatii.

 

Spre exemplu, primarul general a propus Teatrului Metropolis un buget de 5.560.000 lei, insa consilierii generali au aprobat suma de 5.660.000 lei, iar in forma finala se regasesc 5.620.140 lei. Mai grav, pentru subventionarea ARCUB, primarul general a alocat 17 milioane de lei, consilierii generali au votat 12 milioane, iar in forma finala a bugetului sunt alocati 21 de milioane de lei. Concret, pentru inchiderea inelului median, primarul general a propus. 5.976.000 lei, consilierii au votat 1.976.000 lei, iar in forma finala a bugetului sunt trecuti 1.000.976 lei. La rubrica \”alte servicii in domeniul locuintelor\”, primarul general a propus 92.247.000 lei, CGMB a votat 43.929.000, iar la forma finala apar 45.356.000 lei. Politiei locale, primarul general i-a propus un buget de 45.700.000 lei, CGMB a votat 42.000.000 lei, iar in forma finala apar 41.400.000 lei.

Totodata, la capitolul subventii primite de Primaria Capitalei este trecuta suma de 250.000.000 lei. Consilierii au spus ca acesti bani nu vor mai veni. Cu toate acestea, au ramas trecuti in proiectul final de buget. Prefectul Capitalei sustine ca aceste cifre au fost trecute discretionar, iar in acest moment bugetul este nelegitim. \”Desi Directia de buget, cea care a redactat proiectul, a fost sesizata de Directia de Asistenta Tehnica si Juridica sa respecte amendamentele propuse in scris de consilieri, acest lucru nu s-a intamplat. Bugetul, in forma aceasta, este nelegitim, pentru ca nu corespunde votului consilierilor. Prefer sa cred ca aceste erori sunt doar \”erori\”. Am retrimis bugetul la primarie, pentru modificarea cifrelor. Este in interesul primarului sa faca aceste modificari cat mai repede. Dupa ce le va face, proiectul va mai trece inca o data prin Consiliul General\”, a anuntat Atanasoaei, precizand ca “deocamdata nu vor fi sesizate organele de ancheta in acest caz“. “Aparatul de specialitate al Primarului General trebuia sa se aplece cu responsabilitate asupra bugetului si sa cuprinda intocmai cifrele votate in plenul sedintei de catre Consiliul General, acesta fiind forul decizional in aprobarea bugetului Capitalei. (…) Intre forma propusa, forma amendata si votata si forma finala a Hotararii CGMB exista discrepante de natura a pune in pericol executia bugetara pe anul in curs. Analiza punctuala a continutului documentelor elaborate pentru aprobarea bugetului municipiului Bucuresti scoate in evidenta erori fundamentale de structurare si prezentare – conform documentului atasat. In forma finala a bugetului unitatii administrativ-teritoriale reiese ca nu au fost luate in considerare, de catre aparatul de specialitate al Primarului General, amendamentele formulate si aprobate de CGMB, depuse si in forma scrisa. De asemenea, se constata erori si in redactarea, de catre aparatul de specialitate al Primarului General, a Procesului-verbal al sedintei, document care nu reflecta in totalitate si intocmai obiectul dezbaterilor si decizia adoptata”, precizeaza Atanasoaei.

 

Ce spune legea

Conform legislatiei in vigoare, proiectul bugetului este propus de primarul general al Capitalei si votat de consilierii generali, iar forma finala, redactata de Directia de buget a municipalitatii, trebuie sa cuprinda toate amendamentele facute, in scris, de consilieri, si a inregistrarilor din timpul sedintei Consiliului general. Astfel, amendamentele aduse textului proiectului de hotarare propuse sunt obligatorii pentru Executiv. In 30 de zile de la adoptare, prefectul verifica daca hotararea prin care s-a aprobat bugetul este legala.

Bugetul Capitalei a fost votat in sedinta Consiliului General din 28 februarie, iar consilierii PDL au adus o mai multe amendamente pe care le-au inclus la vot intr-un singur amendament. Cele mai importante modificari vizeaza relocarea a circa 500 de milioane lei de la alte proiecte propuse de primarul general – printre care 235 de milioane de lei din fondurile alocate lucrarilor Stadionului National – catre subventiile la RADET si RATB. Alte proiecte “vaduvite” sunt finantarea studiului de fezabilitate pentru autostrada suspendata, reamenajarea pietelor din centrul capitalei (Piata Unirii, Piata Universitatii, Piata Victoriei) si inventarul cladirilor ilegale din Bucuresti. Sorin Oprescu a declarat atunci ca va ataca in instanta bugetul votat de consilierii PDL.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.