Bugetul Capitalei, transat din nou

 

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a votat, miercuri seara, un alt buget pentru Capitala, dupa ce bugetul aprobat in 28 februarie a fost respins de prefect, pe motiv ca finantistii Primariei Capitalei au comis “erori grave” in transcrierea cifrelor, dupa votarea amendamentelor. Insa nici de data aceasta rezultatul nu a fost pe placul primarului general Sorin Oprescu, deoarece consilierii PDL au adus din nou amendamente proiectului propus de el. Fata de bugetul “vechi” insa, acesta e de preferat, pentru ca proiectele de infrastructura incepute primesc finantare – e drept, mai redusa, dar nu “zero lei”, cum se votase in bugetul din februarie. De altfel, edilul-sef a negociat intens in ultima luna si jumatate cu consilierii PDL, astfel ca “este bine gandit impreuna si admis cu 67 de amendamente\”. In concluzie, “bine ca bucurestenii au, totusi, buget”, a decretat Oprescu.

 

\”Timp de 3 saptamani am stat si am negociat, coloana de coloana, 102 amendamente aduse de PDL in 28 februarie. S-a ajuns, in urma discutiilor, la o varianta comuna pe 67 de pozitii. S-au deblocat de la bun inceput niste probleme la care toate lumea era de acord ca sunt prioritare – caldura, RADET-ul, transportul in comun si investitiile in curs. Deblocarea problemelor RADET si RATB reprezinta «cheia de bolta a incheierii bugetului»\”, a precizat Oprescu.

Cele mai importante amendamente au fost aduse fondurilor care asigura subventiile RADET si RATB. La incalzire a scazut cota primita de la Guvern si a crescut cea acordata de Primarie, in contextul in care Guvernul a preluat cheltuielile finalizarii Stadionului National “Lia Manoliu”. De asemenea, a crescut finantarea spitalelor, cu reducerea, insa, a fondurilor alocate expertizarii tehnice la mansardarea Spitalului \”Prof. Dr. Th. Burghele\”. Reduceri au fost operate si la Autoritatea de Supraveghere a Animalelor, de unde s-au eliminat banii pentru echipamente, masini si alte mijloace de transport. In ceea ce priveste investitiile, s-au redus fondurile pentru proiectul de conectare a Splaiului Independentei cu autostrada A1.

In cifre, noul buget dispune de venituri totale de 4,282 miliarde lei, fata de 4,588 miliarde lei, varianta propusa de Oprescu. La capitolul cheltuieli, consilierii au operat o reducere de la 5,108 la 4,801 miliarde de lei. In ceea ce priveste concesiunile si chiriile, se inregistreaza o scadere de la 327 la 246 milioane lei.

Subventia de la stat pentru energia termica a scazut de la 250 milioane lei la 24,5 milioane lei. Viceprimarul PDL Mircea Raicu a explicat ca Guvernul nu mai poate subventiona caldura, din cauza unei directive europene, dar o sa se achite, in schimb, de promisiunea facuta primarului general de a plati banii restanti pentru finalizarea lucrarilor de la stadion.

Subventia pentru energia electrica de la Primaria Capitalei ramane la 563 milioane lei, iar cea pentru transport (RATB) a crescut de la 429 la 489 milioane lei. Fondurile alocate Stadionului National “Lia Manoliu” au scazut de la 382 la 193 milioane lei. Autoritatea pentru Supravegherea Animalelor are un buget mai mic cu 9 milioane lei, de la 17 milioane cat prevedea proiectul lui Oprescu la 8 milioane, in versiunea adoptata. Suma prevazuta construirii diametralei Buzesti-Uranus a fost scazuta de la 45 la 30 milioane lei, iar pasajul Splaiul Independentei – Lacul Ciurel cu deschidere spre autostrada Bucuresti-Pitesti a primit numai 3 milioane lei, in locul celor 28 cerute de primarul general. S-au taiat toti banii propusi de Sorin Oprescu pentru gradinile de pe blocuri, jardinierele de-a lungul Dambovitei si achizitionarii de banci pentru parcuri.

In bugetul votat la 28 februarie, consilierii PDL relocasera 500 de milioane lei de la proiectele propuse de primarul general, la subventionarea pretului energiei termice catre populatie (la RADET) si transportului in comun (RATB). Si de data aceasta, cele mai aprinse dispute au fost tot pe tema fondurilor allocate regiilor RADET si RATB. \”Nimeni nu se atinge de banii bucurestenilor pentru caldura si transport. Si, daca nu avem bani – pentru ca de aici pleaca discutiile pe buget -, atunci asiguram cheltuielile pentru functionarea orasului, respectiv transportul si caldura, dupa care prioritizam investitiile si vedem pe care le continuam si pe care temporar le oprim pana vom reusit sa rezolvam problema de finantare\”, a spus viceprimarul general Mircea Raicu. Inainte de sedinta CGMB, el il acuzase pe Sorin Oprescu de dublarea costurilor investitiilor si de aducerea in prag de faliment a regiilor. \”Primarul general Sorin Oprescu spune foarte clar bucurestenilor cateva lucruri: “Eu, Sorin Oprescu, imi asum falimentarea RADET, si in curand o sa ma ocup si de RATB; Eu, Sorin Oprescu, in cei doi si jumatate, am reusit sa dublez costurile la toate investitiile din Bucuresti, si nu am fost in stare sa atrag investitii pentru Capitala, de aceea voi folosi banii destinati caldurii pentru a finanta aceste investitii\”, a spus Mircea Raicu.

In final, bugetul a fost adoptat miercuri seara, tarziu, cu 31 de voturi pentru (al consilierilor apartinand PDL, PNG si PRM) si 20 impotriva (PSD si PNL).

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.