Cale ferata pe ruta Atena-Sofia-Bucuresti-Budapesta-Viena-Praga-Nurnberg-Dresda

 

Anca Boagiu, ministrul Transporturilor si Infrastructurii, a semnat joi, cu omologii din Bulgaria, Grecia si Ungaria, Declaratia comuna privind sprijinul pentru dezvoltarea a doua sectoare de cale ferata din cadrul proiectului prioritar 22-TEN-T „Atena-Sofia-Bucuresti-Budapesta-Viena-Praga-Nurnberg-Dresda”. Declaratia a fost semnata in prezenta vicepresedintelui Comisiei Europene si comisar european pentru transport, Siim Kallas, si a coordonatorului Uniunii Europene pentru proiectul prioritar 22 din TEN-T, Gilles Savary. Evenimentul a avut loc la Bruxelles, in cadrul reuniunii Consiliului de Ministri ai Transporturilor din Uniunea Europeana.

Cele doua sectiuni de cale ferata care vor traversa Romania sunt Hegyeshalom- Budapesta – Arad – Sighisoara- Bucuresti – Constanta si Arad – Timisoara – Craiova – Sofia – Salonic– Atena.

„Prin Declaratia de astazi intram in faza finala de pregatire a acestui extraordinar proiect de infrastructura feroviara pentru finantarea de la Uniunea Europeana in perspectiva financiara 2014-2020. Romania, Bulgaria, Grecia si Ungaria vor forma un grup de lucru care se va intalni periodic pentru a accelera pregatirea proiectului. Vom beneficia, de asemenea, de suportul permanent al Comisiei Europene si a Bancii Europene de Investitii. Romania are fonduri asigurate pentru elaborarea studiilor de fezabilitate, respectiv 3 milioane de euro, pentru ramura sudica a Coridorului IV, adica Arad-Timisoara-Calafat, urmand ca proiectul propriu-zis de modernizare sa fie finantat prin POS-T 2014-2020\”, a declarat ministrul Anca Boagiu.

Consiliul ministrilor transporturilor, telecomunicatiilor si energiei (TTE) din Uniunea Europeana a avut pe agenda propunerea de directiva pentru aplicarea transfrontaliera a sanctiunilor in domeniul sigurantei rutiere, propunerea de directiva privind instituirea spatiului feroviar unic European si comunicarea CE “Pentru un spatiu european de siguranta rutiera: orientari pentru politica de siguranta rutiera 2011-2020”. De asemenea, vor fi adoptate si concluziile Consiliului privind integrarea deplina a transportului pe cai navigabile in lanturile logistice si de transport ale Uniunii Europene.

Ministrul Anca Boagiu a co-prezidat reuniunea, alaturi de comisarul european pentru intreprinderi si industrie, Antonio Tajani. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.