Caragiale şi eroii, în “Căruţa cu Paiaţe” din faţa TNB

Ansamblul monumental “Caragialiana – Caruta cu Paiate”, amplasat in fata Teatrului National “Ion Luca Caragiale” din Bucuresti (TNB), a dezvelit, duminica, de primarul general Sorin Oprescu. La eveniment, edilul l-a avut ca invitat special pe primarul Ankarei, Melih Gokcek – aflat in vizita timp de 3 zile in Capitala pentru a bate in cuie colaborarea dintre cele doua orase in domeniile infrastructurii, transporturilor si asistentei sociale.

La dezvelirea ansamblului, Sorin Oprescu a declarat: “Maestrul Ion Luca Caragiale, in genialitatea lui, ne-a facut o analiza fina si ne-a pus un diagnostic corect. Ne-a aratat exact cum suntem, cu bune si cu rele. Maestre, nici nu stii cat de mult ne lipsesti!”.

Realizat de sculptorul Ioan Bolborea, ansamblul este turnat in bronz si reprezinta, stilizat, 16 personaje din opera lui Caragiale: Mita, Veta, Zita, Farfuridi, Branzovenescu, Cetateanul Turmentat, Goe, Zoe, Mam’Mare, Chiriac, Rica Venturiano, Mamita, Trahanache, Catavencu si Pristanda.

Caragiale este asezat in lateralul “Carutei cu Paiate”, in care pot fi recunoscute personajele interpretate de marii actori Radu Beligan (Rica Venturiano – O noapte furtunoasa), Ion Chelaru (Pristanda – O scrisoare pierduta), Alexandru Giugaru (Trahanache) etc…

Prezent la eveniment, actorul Mircea Diaconu – care a intrat in politica, intre timp – l-a interpretat pe Branzovenescu, in 1982, in “O scrisoare pierduta”.

“Aici este spiritul lui Branzovenescu, nu al lui Diaconu, pentru ca Diaconu n-o sa aiba statuie nici in satul lui. Aici este Branzovenescu, si din punctul asta de vedere este ok, si palaria, si starea, chiar si cum arata. Insa chiar sunt tare multumit ca exista, ceea ce e foarte clar, indiferent de ce s-ar spune, este spiritul ludic. Senzatia ludica este fabuloasa”, a declarat senatorul liberal Mircea Diaconu, la inaugurare.

La dezvelirea ansamblului monumental au mai fost prezenti Dinu Sararu, fostul director al Teatrului National, epigramistul Stefan Cazimir, academicianul Razvan Theodorescu etc..

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.