Cartea Electronică de Identitate: Programările, epuizate din prima zi

Programările pe următoarele 30 de zile pentru eliberarea cărţii electronice de identitate (CEI) au fost epuizate din prima zi a lansării proiectului pilot, în 2 august, la Cluj-Napoca.

„În acest moment, aproximativ 450 de persoane au optat pentru emiterea noii cărţi electronice de identitate”, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) transmis, marţi.

În funcţie de modul în care se va derula proiectul pilot pe parcursul a două luni, începând cu 1 octombrie, se va putea deschide şi un al doilea ghişeu, ajungându-se astfel la posibilitatea prelucrării a 30 de solicitări zilnic.

În paralel, funcţionează alte trei ghişee în cadrul Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor al municipiului Cluj-Napoca, unde sunt preluate cereri pentru emiterea cărţilor de identitate (model 1997).

Termenul de emitere/înmânare a CEI este cuprins între 15 şi 20 de zile. Totuşi, pentru prima etapă, având în vedere că după realizarea CEI, aceasta trebuie să fie supusă unor teste complexe, pentru cererile preluate în intervalul 2-6 august, documentele vor fi eliberate în perioada 23-25 august.

„Noua carte electronică de identitate va permite titularului autentificarea în Platforma informatică de asigurări de sănătate şi va asigura suportul tehnic necesar în vederea folosirii semnăturii electronice, pentru reducerea birocraţiei în relaţiile cetăţeanului cu autorităţile publice. Emiterea cărţii electronice de identitate este rezultatul unei colaborări inter-instituţionale, fiind un moment crucial pentru ceea ce înseamnă atât parcursul instituţional al serviciilor publice, cât şi facilităţile de care cetăţeanul român va putea beneficia odată cu deţinerea noului document”, a declarat ministrul Lucian Bode, citat în comunicat.

Noul document de identitate asigură cetăţenilor garanţii suplimentare de securitate, iar instituţiilor de drept public sau privat, certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise.

„Cartea electronică de identitate este o necesitate impusă de evoluţia societăţii, a cerinţelor de securitate globală şi a statelor, precum şi pentru un control cât mai eficient la trecerea frontierei de stat”, precizează MAI.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.