CBRE: 9,5% rată de neocupare în clădirile de birouri

Raportul CBRE privind piata spatiilor de birouri pe primul trimestru al acestui an relevă că rata de neocupare in cladirile de birouri din Bucuresti a atins cel mai mic nivel din ultimii 9 ani, respectiv 9,5%.

Astfel, rata de neocupare pentru spatii de birouri de clasa A este de 7.1% iar pentru cladirile de clasa B este de 11.4%. Cele mai mici rate de neocupare sunt in zona de Vest (4.6%) si Nord (6.6%).  “Aceata scadere a ratei de neocupare fost generata de numarul limitat de proiecte livrate si de cresterea sustinuta de spatii de birouri”, subliniaza Mihai Paduroiu, MRICS, Head of Advisory & Transaction Services, Office CBRE Romania.

Datele CBRE mai arata ca cererea neta de spatii de birouri (cererea totala din care sunt excluse renegocierile) a reprezentat 54% din cererea totala in primele trei luni ale anului, perioada in care s-au tranzactionat 94,000 mp, respectiv 23% din suprafata totala inchiriata in 2016. Estimarile CBRE indica faptul ca pana la sfarsitul anului se vor mai livra aproximativ 140,000 mp. Cele mai multe tranzactii din acest trimestru s-au realizat in zonele Nord si Pipera, peste 69,000 mp iar 64% din cererea totala a fost tranzactionata in cladiri de clasa A. In primul trimestru al anului s-au livrat 2 proiecte de birouri de tip boutique cu o suprafata totala de 11,600 mp.  

CBRE a reprezentat cele mai mari tranzactii incheiate in aceasta perioada, de 20,000 mp respectiv 10,000 mp si este lider de piata in reprezentarea chiriasilor, cu o cota de piata de 59% (38,500 mp tranzactionati), a proprietarilor de cladiri –  22%, respectiv 7,500 mp  – si pe totalul trazactiilor de birouri realizate pe piata imobiliara din Bucuresti –  47% respectiv 46,000 mp.

Cererea noua si extinderea de spatiu dn primul trimestru al lui 2017 reprezinta 26% din cererea totala. Raportul CBRE mai indica faptul ca 54% din suprafata in constructie estimata peste acest an si pentru anul 2018 este in zona de Vest. AIci urmeaza sa se livreze prima cladire din proiectul Campus 6, dezvoltat de Skanska, Orhideea Towers, dezvoltat de CA Immo, The Bridge, dezvoltat de Forte Partners, Business Garden Bucharest – dezvoltat de Vastint Group si prima cladire din proiect AFI Tech Park, dezvoltat de AFI Europe.

Raportul CBRE mai arata ca 20% din suprafata in constructie estimata peste acest an si pentru anul 2018 este in zona de Centru. Cel mai mare proiect din zona de Centru este Timpuri Noi Square, dezvoltat de Vastint. Pana la sfarsitul anului 2018, urmeaza sa se mai livreze in zona de Centru proiectele Day Tower si Unirii View.

Chiria prime pentru spatii de birouri in Bucuresti a ramas constanta la nivelul de 18.5 euro/ mp, mai indica cifrele prelucrate de CBRE. Stocul modern de spatii de birouri este 2.65 mil mp, din care 44% sunt spatii de birouri de clasa A. Estimarile CBRE sunt ca anul viitor se vor mai livra aproximativ 300,000 mp, astfel ca la sfarsitul anului 2018 stocul modern de spatii de birouri va atinge pragul de 3.09 mil mp.

CBRE isi mentine pozitia de lider de piata si pe primul trimestru din 2017. 

CBRE Group, Inc. (NYSE: CBG), Fortune 500 și S&P 500 cu sediul central in Los Angeles, este cea mai mare companie de servicii comerciale si investitii in real estate din lume, pe baza veniturilor din 2016. Compania are peste 75.000 de angajati (fara a include afiliatii) și raspunde nevoilor dezvoltatorilor imobiliari si deserveste proprietari si chiriasi prin intermediul celor peste 450 de birouri (excluzand filialele) din intreaga lume.

CBRE ofera o gama extinsa de servicii integrate, inclusiv administrare si coordonare tranzactii si management de proiecte, managementul proprietatii, administrarea investitiilor, evaluare, inchiriere de proprietati, consultanta strategica, vanzari de proprietati, servicii ipotecare si servicii de dezvoltare. www.cbre.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.