CE blocheaza vanzarea produselor petroliere din Libia

 

Presedintele Traian Basescu a declarat ca in Consiliul European de vineri s-a aprobat blocarea vanzarilor de produse petroliere de catre regimul Kadhafi, afirmand ca in lupta impotriva \”acestui regim criminal\” trebuie taiate resursele financiare care ar prelungi existenta sa.

\”Consiliul a aprobat lansarea demersurilor pentru cresterea nivelului de sanctiuni pentru Libia, acest nivel vizand in primul rand blocarea vanzarilor de produse petroliere de catre regimul Kadhafi, in asa fel incat in lupta impotriva acestui regim criminal sa poata sa fie taiate si resursele financiare care ar putea prelungi existenta regimului. (…) Cand este vorba despre blocarea vanzarilor de titei, nu se gandeste nimeni sa se faca cu mijloace militare si, pur si simplu, problema este inghetata de Consiliul de Securitate, deci UE va propune si inghetarea platilor titeiului achizitionat sau in curs de achizitionare sau care este contractat din Libia in perioada urmatoare\”, a precizat seful statului.

Totodata, pentru statele din vecinatatea sudica, s-a decis cresterea cu un miliard a plafonului Bancii Europene de Investitii, bani care sa fie utilizati pentru proiecte-programe in aceste state.

Presedintele Basescu a precizat ca a fost abordata si problema refugiatilor, \”manifestandu-se ingrijorarea pentru numarul mare\” al acestora si s-a stabilit ca in perioada urmatoare Comisia Europeana sa faca propuneri privind solutii, dincolo de ajutorul umanitar. In concluziile Consiliului au fost condamnate escaladarile conflictelor dintre stat si populatie din Siria, Yemen si Bahrain. In ceea ce priveste Libia, s-a stabilit urgentarea masurilor de asistenta umanitara, protejarea populatiei civile, sprijin pentru aspiratile democratice ale libienilor, si se face afirmatia ca operatiunile in Libia vor continua pana cand populatia va fi in siguranta. (M.S.)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.