Cerere paneuropeană a IRU pentru acordul Brexit

IRU și 32 de grupuri comerciale de transport și asociații de transport rutier din întreaga Europă solicită negociatorilor din Uniunea Europenă (UE) și Marea Britanie să ajungă la un acord Brexit de dragul consumatorilor și al economiei.

sursă foto: IRU

Iată precizările, într-un comunicat al IRU:

Într-o scrisoare deschisă către Michel Barnier și David Frost coordonată de IRU, semnatarii au solicitat ambelor părți să ajungă la un acord care să protejeze circulația în curs a vehiculelor grele de mărfuri între UE și Marea Britanie, precum și să permită tranzitul pe teritoriile lor respective fără introducerea a permiselor de transport și a sistemelor de cote. Un acord de liber schimb între cele două părți ar proteja lanțurile de aprovizionare și ar sprijini economiile. În fiecare an, peste 2,3 milioane de camioane circulă între Marea Britanie și UE.

„Transportul rutier comercial a suferit puternic în timpul pandemiei COVID-19, pierderea veniturilor din 2020 pentru operatorii europeni de transport de mărfuri fiind estimată la 64 miliarde de euro. Costurile suplimentare suportate din cauza absenței unui acord Marea Britanie-UE la sfârșitul anului ar fi o altă lovitură pentru întreprinderi și ar trebui evitate prin orice mijloace”, a declarat Raluca Marian, delegat general al IRU la UE.

Fără un acord de liber schimb, operatorii europeni și britanici s-ar confrunta cu o combinație de acorduri naționale fragmentate, cu costuri mai mari, durate mai mici de călătorie și potențiale penurii pentru consumatori.

„Industria europeană și britanică de transport rutier solicită negociatorilor să ajungă la un acord. Este necesară transparența în ceea ce privește noul mediu operațional pentru a permite industriei suficient timp pentru a se pregăti pentru circumstanțe noi ”, a conchis Raluca Marian.

Timpul este esențial.

Despre IRU

IRU este organizația mondială de transport rutier, vocea a peste 3,5 milioane de operatori de mobilitate și logistică prin intermediul membrilor din peste 80 de țări. IRU pledează pentru transportul rutier și rolul crucial pe care îl joacă în stimularea prosperității, siguranței și sustenabilității.

IRU facilitează transportul de mărfuri la nivel global, în special prin intermediul sistemului TIR care permite mărfurilor să treacă frontierele mai rapid, sigur și eficient. TIR este utilizat de 64 de țări din întreaga lume, inclusiv de statele membre ale UE și Marea Britanie de mai bine de 70 de ani.

Adaptarea eficientă a sistemului TIR la procedurile de frontieră pentru transportul de mărfuri între Marea Britanie și UE va contribui la prevenirea perturbărilor la sfârșitul perioadei de tranziție Brexit.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.