CGMB cere suplimentarea bugetului RATB, ca sa nu scumpeasca biletul

Membrii PDL din Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) –majoritari in acest for – cer alocarea a 22 de milioane de lei pentru RATB si 15 milioane de lei pentru RADET, la rectificarea bugetului Capitalei. Ei l-au criticat, duminica, pe primarul general Sorin Oprescu, pentru modul in care a impartit banii, spunand despre el ca este pentru bugetul Bucurestilor \”un fel de doctor Ciomu\”, care \”taie fara sa se uite\”, punand in pericol pretul biletelor pentru transportul calatorilor si acoperirea subventiei la caldura. Mai precis, tariful calatoriei cu mijloacele RATB s-ar scumpi, in lipsa suplimentarii bugetului Regiei, de la 1,3 la 2 lei, dupa toate eforturile CGMB, incepand din  februarie 2008, de a nu majora deloc pretul.

Viceprimarul general Mircea Raicu a aratat ca rectificarea bugetara va fi in minus, Oprescu intentionand sa taie 207 milioane de lei (peste 47 de milioane de euro) din zona serviciilor publice – caldura si transport, in timp ce vrea sa imprumute de la banci 800 de milioane de euro. \”Oprescu este asemenea socialistilor din Grecia: s-a obi??nuit sa traiasca pe datorie. El nu este in stare sa produca nimic. Nu a adus niciun fel de fonduri la bugetul local, dar cere din alta parte sau sa se imprumute\”, a spus Raicu. El a reclamat ca primarul general a “reusit” sa atraga numai 0,05% din fondurile europene.

In opinia viceprimarului PDL, \”Sorin Oprescu se face vinovat de o executie bugetara dezastruoasa\” si este \”iresponsabil si se joaca periculos cu functionarea orasului\”. Mircea Raicu a precizat ca PDL Bucuresti va propune in sedin??a de luni a CGMB un amendament privind cresterea alocatiei bugetare catre RADET cu 15 milioane de lei si cu 22 milioane de lei catre RATB. El a spus ca, in lipsa alocarii acestor bani, acoperirea subventiei pentru caldura va fi in pericol, iar calatoria se va scumpi de la 1,3 lei la 2 lei. Intrebat daca pretul gigacaloriei este in pericol sa creasca daca nu se va aproba amendamentul PDL, Raicu a dat asigurari ca CGMB va avea grija ca pretul gigacaloriei sa ramana 169 de lei pana la sfarsitul iernii.

Ambitia consilierilor PDL: Sa nu scumpeasca in tot mandatul calatoria

Reamintim ca pretul biletelor RATB a ramas nemodificat din februarie 2008. Practic, consilierii CGMB, care si-au inceput mandatul in iulie acelasi an (alegerile au avut loc in iunie, dar ei si-au intrat in paine dupa depunerea juramantului si constituirea noului Consiliu General), nu au operat pana acum nicio scumpire a calatoriei cu autobuzul, tramvaiul sau troleibuzul. Ei au acum ambitia de a mentine acelasi tarif pana la finalul celor 4 ani de mandat. Dar daca alegerile de al anul vor fi decalate din iunie in noiembrie, vor mai avea de asteptat inca 5 luni. In prezent, transportul public de suprafata din Bucuresti este printer cele mai ieftine din tara.  

Potrivit lui Raicu, banii pentru suplimentarea bugetelor RADET si RATB vor fi luati de la pasajul Mihai Bravu, precum si “de la monumente si din alte locuri”.

La randul sau, consilierul PDL Calin Murg – care este si presedintele de sedinta in CGMB – a reclamat ca un sfert din bugetul Capitalei a fost alocat de Sorin Oprescu pentru activitati socio-culturale, prin care incearca \”o sifonare\” a banilor. El a dat din nou ca exemplu Stadionul Arena Nationala, despre care a spus ca “dupa o investitie de 240 milioane de euronu se poate juca pe el”, iar “bucurestenii au pierdut circa 900 de milioane de lei”.

Banii maidanezilor, deturnati la “rate cu fundul rosu”

Pe de alta parte, Calin Murg a reclamat ca, in proiectul de rectificare a bugetului, Sorin Oprescu taie 2,2 milioane de lei de la Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA), impiedicand rezolvarea situatiei cainilor fara stapan din Capitala. \”Avem aceasta problema cu maidanezii. Acum, (Oprescu, n. red.) are la dispozitie si o lege, cu cel putin patru variante din care sa aleaga pentru a rezolva corect aceasta problema. Nu se mai poate ascunde in spatele unei lipse de legislatie; are tot ce-i trebuie, toate instrumentele necesare. Si el ce face? Va spun eu ce face: are trei hingheri amarati la ASPA, si mai taie 2,2 milioane autoritatii. Practic, asta nu mai are cum sa functioneze. Cum sa rezolve cele 7.000 de haite din Bucuresti? 7.000 de haite inmultit cu cel putin 7 catei la o haita inseamna cel putin 50.000 de exemplare. Iar el trebuie sa rezolve aceasta problema. E un mare iubitor de animale, taie de la ASPA si de la gradina zoological!\”, a spus Murg, ironic.

Consilierul PDL acuza ca, in schimb, primarul general cheltuieste bani “pentru ghivece, rate cu fundul rosu, lebede sau ceasuri de aur”. \”In loc sa imbunatatim serviciile medicale, mai taiem 10 milioane de la spitale, pentru ca banii trebuie dusi in alta parte – de exemplu la ALPAB (Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti – n.red.), unde am avut lebede, am avut fantana arteziana de nu stiu cati metri, am avut ceasurile de aur, nu mai stiu ce rate cu fundul rosu… Tot felul de lucruri importante\”, a spus Murg. El a adaugat ca, mai nou, a aflat ca Administratia Parcurilor cumpara ghivece cu flori de 420 euro bucata.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.