Circa 2.400 de dosare depuse in baza Legii 290/2003, returnate prefecturilor din tara

 

Comisia Municipiului Bucuresti pentru aplicarea Legii nr. 290/2003 de pe langa Institutia Prefectului Municipiului Bucuresti a hotarat sa transmita prefecturilor din tara dosarele pentru care petentii nu au cerut in mod expres ca acestea sa fie solutionate la Comisia de aplicare a Legii nr. 290/2003 din Bucuresti. Este vorba despre punerea in aplicare a actului normativ ce prevede acordarea de despagubiri sau compensatii cetatenilor romani pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, retinute sau ramase in Basarabia, Bucovina de Nord ??i Tinutul Herta, ca urmare a starii de razboi si a aplicarii Tratatului de Pace intre Romania si Puterile Aliate si Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947.

Potrivit prefectului Capitalei, Cristian Atanasoaei, decizia de returnare a dosarelor a fost luata in temeiul adresei formulate de Autoritatea Nationala pentu Restitutirea Proprietatii (ANRP), care a considerat eronata interpretarea prevederilor art. 5 alin. 2 din Legea nr. 290/2003, fapt ce a generat trasmiterea catre Institutia Prefectului Bucuresti a unui numar de aproape 3000 de dosare, fara ca beneficiarii acestora sa fi optat expres in acest sens.

Articolul de lege stipuleaza ca, “in situatia in care mostenitorii domiciliaza in judete diferite, competenta solutionarii cererilor de acordare de despagubiri sau compensatii apartine Comisiei municipale Bucuresti pentru aplicarea Legii nr. 290/2003”. Potrivit indrumarii ANRP, transmiterea respectivelor dosare la Institutia Prefectului Bucuresti “nu se impune automat, ci este o optiune a beneficiarilor”. Ca urmare a acestei precizari, Prefectura Capitalei a solicitat un punct de vedere si din partea Ministerului Administratiei si Internelor, care a constatat de asemenea dificultatile cu care se confrunta Comisia Municipala si apreciaza ca Institutia Prefectului Municipiului Bucuresti trebuie sa dea curs solicitarii ANRP. “Astfel, dintr-un total de 7.042 de dosare formulate in baza Legii nr. 290/2003, sunt inventariate si vor fi retransmise Prefecturilor unde beneficiarii au formulat initial cererile de despagubire 2.395 de dosare. Catre judetul Suceava au fost trimise, deja, in cursul acestei saptamani, 468 de dosare, in acest moment fiind in lucru cele catre judetul Timis”, ne-a declarat prefectul Bucurestilor.

 

Prefectul Capitalei: “Nu dorim tergiversarea solutionarii dosarelor”

Pe site-ul Institutiei Prefectului Bucuresti va fi creata sectiunea “Legea nr. 290/2003”, unde petentii vor regasi dosarele trimise in judete dupa numarul de dosar, numele solicitantului si numele autorului. Acestea vor fi postate pe masura ce documentele sunt trimise in tara, iar fiecare petent va fi instiintat printr-o adresa ca dosarul a fost returnat la Prefectura unde el a depus initial cererea de despagubire. “S-a luat aceasta hotarare ca urmare a numeroaselor audiente, petitii, litigii, reclamatii sau memorii avand ca obiect marile intarzieri in solutionarea dosarelor depuse in baza Legii nr. 290/2003. Ca urmare a corespondentei cu Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatii si Ministerul Admnistratie si Internelor, am considerat oportuna retrimiterea acestora spre solutionare Prefecturilor unde petentii au depus initial cererile. As vrea ca cetatenii sa inteleaga foarte bine ca prin aceasta operatiune nu dorim o tergiversare a lor, ci dimpotriva, o urgentare a rezolvarii cererilor. Este mult mai simplu si la indemana pentru un petent din judetul Timis, de exemplu, sa urmareasca stadiul dosarului sau la Prefectura Timis, decat la Bucuresti. Prin acest procedeu voi urgenta si eu, de asemenea, solutionarea cererilor depuse la Prefectura Capitalei, si care sunt exclusiv in competenta noastra”, a precizat prefectul Atanasoaei.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.