CNAIR: 401 şuruburi slăbite la parapetul Podului peste Dunăre de la Brăila

Echipele constructorului italian Webuild au identificat 401 şuruburi slăbite la parapetul montat pe Podul Suspendat peste Dunăre de la Brăila, iar verificările continuă, după ce în mass-media au apărut imagini video, surprinse de localnici, cu șuruburi care erau puse doar de formă, fără piulițe.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a informat că angajații Webuild au verificat toate cele 100.000 de șuruburi ale parapetului „pentru a ne asigura că toate sunt strânse conform normativelor tehnice”. Operaţiunea a fost supravegheată de responsabilii din cadrul CNAIR cu implementarea contractului.

Directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, le-a cerut constructorilor „să ia în serios contractul şi să se asigure că lucrările sunt executate profesionist”. El le-a atras atenţia că „podul va fi recepţionat doar dacă va respecta standardele de calitate prevăzute în contractul încheiat cu CNAIR” și a precizat că „lucrările care nu respectă standardele de calitate trebuie să fie remediate pe cheltuiala constructorului”.

Pe de altă parte, șeful CNAIR, Cristian Pistol, susține că denivelările din asfaltul de pe pod au apărut din cauza nerespectării restricţiilor de tonaj de 7,5 tone, impuse în zilele caniculare.

Podul peste Dunăre de la Brăila (cel mai mare pod suspendat construit vreodată în România, al treilea ca dimensiune din Europa şi ultimul pod peste Dunăre înainte de vărsarea în Marea Neagră) a fost inaugurat, pe 6 iulie 2023. La ceremonie au participat, printre alţii, preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, premierul Marcel Ciolacu, şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, şi comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean.

Valoarea iniţială a contractului a fost de 1,996 miliarde de lei, fără TVA, în 2018, dar a fost majorată de CNAIR, prin 4 acte adiționale, la aproape 3,5 miliarde de lei, sumă din care 1,7 miliarde reprezintă fonduri externe nerambursabile. Constructorul este Asocierea Astaldi S.P.A. – IHI Infrastructure System Co. Ltd. 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.