Cod galben de ploi, Cod portocaliu de inundatii. In caz de furtuna, opriti masina in locuri sigure!

 

Administratia Nationala de Meteorologie a emis, luni, o atentionare Cod galben de ploi torentiale, valabil de la ora 18.00 pana marti, la ora 21.00, pentru mai multe judete din jumatatea de sud a tarii. Hidrologii au lansat si ei o atentionare Cod portocaliu de inundatii pentru Barzava si Ramnicu Sarat, iar multe multe rauri din judetele Timis, Caras-Severin, Hunedoara, Gorj si Mehedinti vor fi sub Cod galben de inundatii in intervalul 25 iulie, ora 20.00 – 27 iulie, ora 12.00. Politistii rutieri le recomanda conducatorilor auto sa opreasca in trafic in caz de furtuna, in locuri sigure, dar in niciun caz in apropierea copacilor, panourilor publicitare sau a firelor de inalta tensiune.

 

Potrivit meteorologilor, de luni pana marti seara vor fi averse in majoritatea regiunilor. Cantitatile de apa vor depasi local 20…25 l/mp si izolat 60 l/mp, in sud-vestul tarii, in Carpatii Meridionali, de Curbura si Subcarpatii Getici. Ploile vor avea si caracter torential si vor fi insotite de intensificari de vant, descarcari electrice si posibil grindina. ANM mentioneaza ca astfel de fenomene se vor semnala si in celelalte regiuni, indeosebi in Transilvania si zona Carpatilor Orientali, dar pe suprafete mai restranse.

Codul galben de ploi se instituie incepand de luni, ora 20:00, pe raurile din bazinele Bega Veche, Bega, Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna – jud. Tmis, Caras-Severin, pe Desnatui si pe Jiu – amonte Filiasi si pe afluentii sai, Motru si Gilort – jud. Hunedoara, Gorj si Mehendinti. INHGA mentioneaza ca aceste fenomene se pot produce si pe afluenti de grad inferior ai raurilor marcate pe harta si pe cursurile de apa necadastrate. De asemenea, in intervalul avertizarii, aceste fenomene se pot produce izolat si pe alte rauri mici din zona de munte, din alte bazine hidrografice.

Codul portocaliu de inundatii se instituie incepand cu data de 26 iulie, ora 06:00, pe raul Barzava, in jud. Caras-Severin, pe raul Ramnicu Sarat, in jud. Timis, precum si in amonte si in aval de statia hidrometrica Tataru, din jud. Vrancea.

Politistii rutieri le recomanda conducatorilor auto sa nu porneasca la drum in caz de furtuna sau de ploi torentiale. Cei prinsi in trafic trebuie sa opreasca in locuri sigure, dar in niciun caz in apropierea copacilor, a panourilor publicitare sau a firelor de inalta tensiune.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.