Comisia Europeana reactioneaza, statul roman nu!

 

Ca urmare a sesizarii UNTRR din luna ianuarie 2011 cu privire la faptul ca masura dispusa de Guvernul Romaniei prin Ordonanta de urgenta nr. 54/2010 de modificare a Codului fiscal, constand in limitarea autorizarii antrepozitarilor fiscali doar la antrepozitarii autorizati pentru productia de produse energetice – incalca dispozitiile Directivei 2008/118/CE a Consiliului privind regimul general al accizelor, Comisia Europeana a declansat procedura de incalcare in baza articolului 258 al Tratatului de functionare a Uniunii Europene (TFUE), se arata intr-un comunicat al Uniunii remis catre redactie.

 

Aceasta procedura consta in notificarea statului membru cu privire la o problema identificata de Comisie referitoare la conformitatea sau punerea in aplicare a dreptului comunitar, solicitandu-i-se acestuia sa formuleze observatii cu privire la aceasta problema, intr-un interval de timp limitat, in cazul in care statul membru nu a raspuns notificarii sau daca raspunsul este insuficient, iar incalcarea identificata continua, Comisia Europeana va emite o opinie motivata care va stabili in mod clar, precis si detaliat motivele pentru care Comisia considera ca statul membru a incalcat dreptul comunitar si indica textele comunitare incalcate, precum si practica Curtii Europene de in Justitie in aceasta materie. Prin aceasta, Comisia invita statul membru sa se conformeze si ii acorda, in acest scop, un nou termen limita.

Daca dupa epuizarea celor doua faze, neconformitatea sau incalcarea persista, Comisia poate sesiza Curtea Europeana de Justitie cu o actiune pentru nerespectare.

Desi problema aceasta si faptul ca ea afecteaza piata carburantilor, transportatorii rutieri si concurenta in mai multe domenii a fost comunicata Guvernului Romaniei, Ministerului Finantelor Publice, Consiliului Concurentei, Reprezentantei Comisiei Europene in Romania si Directiei Generale Impozitare si Uniune Vamala a Comisiei Europene, institutiile statului roman nu au dat nici un raspuns, singura care a reactionat fiind Comisia Europeana.

UNTRR isi exprima regretul fata de lipsa de reactie a autoritatilor din Romania cu privire la aspectele sesizate de aceasta.

UNTRR considera ca un dialog real intre autoritati si societatea civila nu se poate realiza decat prin tratarea reprezentantilor societatii civile pe ca parteneri si nu ca simpli executanti.

UNTRR sprijina reforma administratiei romane considerand ca numai cu o administratie formata din profesionisti, independenti si bine platiti, Romania poate fi modernizata.

UNTRR va continua sa sesizeze problemele cu care se confrunta transportatorii rutieri si piata transporturilor rutiere de marfuri si persoane si va depune eforturi pentru rezolvarea acestora.

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) este o organizatie profesionala si patronala neguvernamentala, independenta, apolitica, fondata in 1990 pe principii democratice, care promoveaza si apara interesele transportatorilor rutieri pe plan intern si international, inregistrand de la infiintare pana in prezent peste 13.000 de membri – operatori care efectueaza transporturi interne si internationale de marfa si persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.