Companiile CFR nu pupa esalonarea datoriilor

 

Companiile de cale ferata din subordinea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI) nu se vor afla printre beneficiarele Ordonantei de urgenta adoptate duminica de Guvern, care reglementeaza acordarea esalonarilor la plata a datoriilor catre bugetul de stat pana nu se transeaza problema datoriilor istorice din perioada 2000-2010. In prezent, companiile feroviare sunt printre cei mai mari datornici la bugetul de stat.

 

\”MTI nu intentioneaza sa ceara reesalonarea datoriilor companiilor de cale ferata, pana cand nu se rezolva situatia datoriilor istorice inregistrate in perioada 2000-2010. In afara de datoriile istorice, companiile mentionate de cale ferata inregistreaza si datorii curente\”, sustin reprezentantii Ministerului Transporturilor, potrivit HotNews. Totodata, acestia au mai precizat ca niciuna dintre companiile de cale ferata nu poate constitui garantii pentru a putea cere reesalonarea datoriilor. Conform prevederilor Ordonantei de urgenta, companiile care cer esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat trebuie sa constituie garantii care sa acopere sumele esalonate la plata si dobanzile datorate pe perioada esalonarii la plata, plus un procent de pana la 40% din aceste sume.

Potrivit datelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA este cel mai mare datornic la bugetul de stat, avand la finele anului trecut obligatii neachitate in valoare de 1,72 miliarde de lei. Sume importante la bugetul de stat datoreaza si Electrificare CFR (231,78 milioane de lei), CFR Marfa (152 milioane de lei) si Telecomunicatii CFR (122,3 milioane de lei).

Guvernul Romaniei a adoptat duminica o Ordonanta de Urgenta, care ofera posibilitatea personelor fizice si firmelor de stat si private sa isi reesaloneze datoriile la stat. Potrivit ordonantei, esalonarea se va face pe o perioada de pana la cinci ani, la cererea contribuabilului. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.