Conferința UE IRU: Digitalizarea în transportul rutier se va accelera

Conferința IRU UE, desfășurată în 23 octombrie, a reunit factorii de decizie din Uniunea Europeană, liderii în domeniul mobilității și logisticii și companiile globale de tehnologie, pentru a discuta despre guvernanța datelor între companii în transportul rutier. Deși vizează experiența UE, în care factorii de decizie se gândesc să legisleze cu privire la guvernanța datelor, subiectul a declanșat interes global. Acest eveniment online a atras peste 430 de participanți din 41 de țări – inclusiv 28 din afara Uniunii Europene.

foto: IRU

Iată precizările IRU, în cel mai recent buletin de presă:

A fost examinată economia datelor pentru acest sector, a fost analizat modul în care operatorii de transport generează date și de ce este necesară o structură de guvernanță pentru datele între companii la scară globală.

Operatorii de transport sunt generatori masivi de date. În timp ce digitalizarea are potențialul de a spori eficiența, sustenabilitatea și siguranța, operatorii de transport sunt în același timp îngrijorați de faptul că în prezent nu există un cadru de reglementare care să se asigure că pot profita de beneficiile schimbului de date.

Asigurarea faptului că toți jucătorii vor adopta tranziția digitală

În discursul său de deschidere, comisarul UE pentru transporturi, Adina Valean, a subliniat importanța datelor ca o armă puternică în digitalizare. În același timp, ca răspuns la preocupările sectorului, comisarul a declarat că „cei care generează date, inclusiv operatorii de transport, pasagerii și șoferii, trebuie să poată beneficia de partajarea acestor informații cu cei care o folosesc” și a recunoscut că „[Digitalizarea transportului trebuie să asigure drepturi și obligații corecte pentru cei care generează date și pentru cei care le folosesc”.

Operatorii de transport intensifică eforturile de digitalizare

Datorită crizei Covid-19 și a impactului acesteia asupra economiei globale, membrii comisiei și audiența au confirmat că digitalizarea în transportul rutier se va accelera. „Digitalizarea este una dintre pârghiile majore de transformare pentru industria transportului rutier. Investițiile în tehnologie sunt esențiale în ceea ce privește durabilitatea, siguranța, serviciile și optimizarea costurilor în sectorul logistic”, a declarat, de asemenea, Luis Gomez, președinte european al transporturilor la XPO Logistics și membru al Conferinței UE IRU.

Deși vehiculele conectate, automatizarea sau utilizarea platformelor online au crescut cantitatea de date generate de operatorii de transport rutier, industria se află, în general, într-un stadiu incipient în ceea ce privește manipularea, utilizarea și refolosirea datelor.

Costul datelor

Costul tranziției industriei către o economie digitală, care nu ar trebui subestimat, a fost ridicat de membrii comisiei și de public. Companiile de transport rutier trebuie să-și instruiască angajații, să își modernizeze infrastructura și să își adapteze procesele. 80% dintre companiile de transport rutier sunt întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri), în timp ce utilizatorii acestor date sunt dominate de mari companii IT de înaltă tehnologie.

Alex Saliba, membru al Parlamentului European și raportor pentru viitorul Act privind serviciile digitale care vizează reglementarea economiei platformelor în UE, a subliniat necesitatea sprijinului acordat IMM-urilor, inclusiv operatorilor de transport.

De ce este necesară o structură de guvernanță pentru datele business-to-business
„Rolul nostru este de a crea un ecosistem virtuos de date, care să servească tuturor și să ne asigurăm că drepturile noastre ca generatori de date și utilizatori sunt păstrate pe tot parcursul lanțului de date”, a continuat Claire Martin, director executiv al Keolis și membru al conferinței IRU UE.

IRU și-a unit recent forțele cu principalele asociații de transport din UE care reprezintă sectoarele feroviar, rutier, maritim și logistic, solicitând o structură echitabilă de guvernanță pentru datele între companii într-o declarație comună.

Reglementarea datelor între companii va trebui să se asigure că toate întreprinderile pot rămâne competitive în economia digitală.

„În întreaga lume, toate privirile sunt acum îndreptate spre UE pentru a promova cadrul legal adecvat pentru guvernarea datelor între companii, pentru a servi drept inspirație și model pentru economiile de pretutindeni”, a declarat Umberto de Pretto, secretarul general al IRU.

„IRU are o înregistrare de lungă durată în gestionarea datelor internaționale, de exemplu, cu peste 200 de milioane de tranzacții electronice TIR, reprezentând 3,5 miliarde de schimburi de date. Cu această experiență și încredere, vom continua să abordăm această provocare importantă la nivel global ”, a conchis el.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.