Consiliul Concurentei mai cere o pasuire pentru verificarea preturilor carburantilor

 

Conducerea Consiliului Concurentei a solicitat Guvernului prelungirea termenului in care trebuie sa finalizeze verificarile privind cresterile pretului carburantilor, perioada in care va compara datele cu cele ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Iar aceasta, dupa ce informarea pe care a pus-o la 23 februarie pe masa Guvernului, avand aceeasi tema, nu l-a multumit pe premierul Emil Boc, documentul fiind considerat drept unul prea general. Primul ministru a cerut refacerea materialului in maximum doua saptamani, respectiv pana la 9 martie.

 

‘S-a cerut o extindere a perioadei, timp in care Consiliul Concurentei cauta elemente noi prin integrarea datelor cu cele pe care le are ANAF’, au declarat reprezentantii Consiliului Concurentei.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, spune ca scumpirea carburantilor nu este justificata, cerand ca ANAF si Consiliul Concurentei sa continue verificarile pentru a vedea daca nu sunt incalcari ale legii. Intrebat de jurnalisti, la Camera Deputatilor, ce parere are despre scumpirile din ultima perioada, Ialomitianu a raspuns ca acestea se datoreaza atat faptului ca firmele de profil le aveau deja in plan, cat si faptului ca modul de privatizare a companiilor de pe piata petrolului nu a fost unul avantajos pentru romani. ‘Este un lucru rau ca se majoreaza preturile, pentru ca aceste majorari nu sunt justificate. Multi producatori au spus ca din cauza accizelor. Eu cred ca producatorii aveau in plan majorarea preturilor’, a declarat seful Finantelor. Ministrul a precizat ca ‘Aceste majorari vin si din cauza modului de privatizare, pentru ca privatizarea s-a facut incorect, dupa cum a declarat si domnul premier Emil Boc’.

Cu privire la masurile pe care le poate lua statul pentru a stopa valul de scumpiri, Ialomitianu sustine ca singure parghii ale Guvernului in ceea ce priveste piata carburantilor sunt organele de control, politica de preturi fiind libera. ‘Cer ANAF si Consiliului Concurentei sa isi continue verificarile pentru ca aceste preturi sunt majorate in mod nejustificat. Sa vedem daca nu sunt si unele incalcari ale legii’, a precizat ministrul.

Piata distributiei de carburanti din Romania este analizata de Consiliul Concurentei inca din 2005, dar deocamdata autoritatea nu a prezentat concluziile anchetei. In luna ianuarie, ANAF a intocmit un raport privind producatorii si distribuitorii de carburanti, in care se spune ca pretul la pompa a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010.

De la inceputul anului companiile petroliere au scumpit carburantii de sase ori, iar preturile au urcat in medie cu 3,5%. Anul trecut, cresterea – pe care ANAF o considera nejustificata – a fost de 20%.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.