Consiliul UE a adoptat noi reguli de etichetare a anvelopelor în UE

Consiliul Uniunii Europene a adoptat, în 25 februarie, un regulament cu noile norme de etichetare a anvelopelor, în ceea ce privește parametrii precum eficiența consumului de combustibil, aderența pe carosabil umed și zgomotul.

Scopul regulamentului este de a face etichetele mai vizibile și de a oferi consumatorilor mai multe informații care să le permită să aleagă anvelope mai sigure, mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil și mai silențioase.

Regulamentul urmează să fie adoptat de Parlamentul European.

Iată precizările, într-un comunicat de presă:

Consiliul UE apreciază că noile etichete reprezintă un beneficiu pentru consumatorii din toată Europa și vor oferi mai multe informații despre eficiența consumului de combustibil, siguranța și zgomotul extern. Aceste reguli vor avea, de asemenea, un impact asupra reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, a declarat Tomislav Ćorić, ministrul Mediului și Energiei din Croația, țară care deține președinția Consiliului.

Regulamentul introduce o serie de modificări importante, astfel că etichetele vor deveni mai vizibile și mai clare pentru consumatori, datorită noilor obligații cu privire la modul de afișare. Se vor adăuga pictograme pentru zăpadă și gheață, iar designul etichetei va fi actualizat.

Cerințele pentru anvelopele reșapate se vor aplica odată ce este disponibilă o metodă de testare adecvată pentru a măsura performanța acestora. Regulamentul include, de asemenea, dispoziții pentru adăugarea parametrilor privind kilometrii parcurși și uzura odată ce sunt disponibile metode de testare adecvate. Se preconizează că aceasta va ajuta la reducerea cantității de microplastice care intră în mediu din cauza uzurii anvelopelor. Anvelopele pentru camioane și autobuze vor trebui, de asemenea, să poarte etichete.

Sistemul de etichetare a anvelopelor are ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a poluării fonice în sectorul transporturilor și creșterea siguranței rutiere. Aceasta va permite consumatorilor să obțină informații mai relevante cu privire la eficiența consumului de combustibil, siguranță și zgomot și să ia decizii de cumpărare rentabile și prietenoase cu mediul.

Anvelopele, în principal datorită rezistenței la rulare, reprezintă 20-30% din consumul de combustibil al vehiculului. Prin urmare, reducerea rezistenței lor la rulare contribuie la scăderea emisiilor, asigurând, de asemenea, economii pentru consumatori, datorită consumului redus de combustibil.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.