Control unic in transporturile rutiere, din decembrie

 

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri Hotararea privind organizarea si functionarea Inspectoratului de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier (ISCTR), care isi va desfasura activitatea incepand cu data de 4 decembrie. Potrivit OG nr. 26/2011 privind infiintarea ISCTR, publicata in Monitorul Oficial din 2 septembrie, hotararea de guvern – sub forma unor norme metodologice de organizare si functionare a noii institutii – trebuia adoptata in 60 de zile, adica fix miercuri. Insa procesul reorganizarii institutiilor ce se vor ocupa de controlul unic va mai dura o luna.

Atributiile de control in trafic in domeniul transporturilor rutiere, exercitate in prezent de Autoritatea Rutiera Romana (ARR), Registrul Auto Roman (RAR) si Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), vor fi preluate, potrivit OG 26/2011 de noua structura – ISCTR. Inspectoratul nu va prelua insa si atributiile de control ale CNADNR in punctele de trecere a frontierei de stat.

Intr-un comunicat transmis la finalul sedintei, Executivul sustine ca organizarea activitatii de inspectie si control in cadrul unei singure institutii va imbunatati substantial cadrul actual in domeniu, in special in ceea ce priveste functionarea independenta a activitatii de control fata de cea de autorizare/licentiere a transporturilor rutiere. \”Actiunile de control vor fi desfasurate numai de catre inspectori cu o pregatire profesionala care sa corespunda standardelor europene si care isi vor insusi bunele practici in domeniu implementate la nivel comunitar. Intarirea capacitatii administrative si asigurarea unui control eficient in ceea ce priveste respectarea legislatiei in domeniul transporturilor rutiere, a activitatilor conexe transportului rutier si a pregatirii persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere va determina, implicit, cresterea sigurantei rutiere\”, se arata in comunicat.

De asemenea, vor fi corelate si interconectate bazele de date ale celor 3 structuri care au in prezent atributii de control in traffic. Totodata, va fi eliminata posibilitatea \”suprapunerii necontrolate\” a verificarilor efectuate de mai multe entitati prin amplasarea punctelor de control \”in cascada\”, ceea ce face ca de multe ori acelasi autovehicul sa fie oprit succesiv de personalul de control al acestora, si prin programarea unitara si eficienta a controalelor care sa acopere intreaga retea de drumuri publice.

optimizarea modului de utilizare a resurselor umane si materiale prin eliminarea posibilitatii suprapunerii necontrolate a controalelor efectuate de mai multe entitati prin amplasarea punctelor de control \’in cascada\’ – care face ca de multe ori acelasi autovehicul sa fie oprit succesiv de personalul de control al acestora – si prin programarea unitara si eficienta a controalelor care sa acopere intreaga retea de drumuri publice.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.