Coridoare verzi și puncte naționale de contact la nivelul UE

Este imperativ ca economia să continue să funcționeze, iar sectorul transporturilor este cheia. Este ideea care a stat la baza Videoconferinței informale de nivel înalt a miniștrilor Transporturilor din UE, organizată de către Președinția croată a Uniunii Europene.

Comisarul European pentru Transport, Adina Vălean, a afirmat cu ocazia întâlnirii: „Este timpul adoptării unor măsuri concrete și a unei coordonări puternice între Statele Membre și am căzut de acord să desemnăm puncte naționale de contact pentru coordonare îmbunătățită. Am solicitat stabilirea unor «coridoare verzi» esențiale, pentru a menține libera circulație a mărfurilor și a persoanelor care trebuie să traverseze frontierele. Am subliniat importanța protejării lucrătorilor din transporturi. Am oferit întregul suport al Comisiei în termenii unui cadru de reglementări și instrumente financiare, pentru a sprijini industria transporturilor, care a primit o lovitură dură în ultimele zile, să își revină. Apreciez foarte mult angajamentul miniștrilor Transporturilor, pe care l-au demonstrat, astăzi, aplicând principiile solidarității.” 

Comisia se angajează să demonstreze toată flexibilitatea necesară în relaxarea anumitor cerințe relevante și face un apel către Statele Membre să facă același lucru, pentru a reduce presiunea asupra unui sector aflat în criză, permițându-i să se concentreze pe sarcina de bază, de a livra bunuri esențiale către public. Orice Stat Membru care impune restricții transportului de mărfuri, asupra lucrătorilor din domeniu și asupra pasagerilor ar trebui să facă acest lucru numai din rațiuni de sănătate publică. Restricțiile trebuie, de asemenea, să ia în considerare particularitățile modului respectiv de transport. 

În acest context, miniștrii Transporturilor din UE, împreună cu reprezentanții Comisiei Europene, au convenit să colaboreze îndeaproape pentru a minimiza întreruperile de trafic, în special pentru mărfurile esențiale. 

Listă de acțiuni 

Comisia a indicat o listă clară de acțiuni pentru protecția funcționării corecte a pieței comune. Aceasta include libera circulație a lucrătorilor din domeniul transporturilor, „coridoare verzi” – culoare prioritare pentru transportul mărfurilor, flexibilitate în privința regulilor de condus și odihnă și pre-notificarea măsurilor către Comisie. Suportul exprimat de către șefii de state pentru Liniile directoare la frontiere va facilita măsurile care vor asigura că fluxul de mărfuri va continua, în UE. 

Soluții la nivel financiar

Președinția croată a Consiliului UE, reprezentată de către ministrul Transporturilor, Oleg Butković, a concluzionat că activitatea trebuie să continue în cooperare strânsă între Statele Membre, Comisia Europeană și diverși factori de decizie. 

Ministrul a subliniat, de asemenea, importanța elaborării unor soluții privind obligațiile financiare ale operatorilor economici și din domeniul transporturilor, pentru a menține în viață acest sector, in UE: „Statele membre trebuie să continue să împărtășească celorlalți măsurile naționale și să raporteze rezultatele celor mai eficiente măsuri. Este important să găsim soluții pentru obligațiile financiare ale afacerilor și ale operatorilor de transport. Trebuie să le oferim companiilor marginile financiare de care au nevoie pentru a supraviețui perioadei cruciale, evitând în același timp ca soluția unei companii să devină problema unei alte companii. Am fost de acord că este important să menținem mărfurile în mișcare, traversând și granițele, pentru a ne asigura că mărfurile esențiale și proviziile medicale ajung la cetățeni.”

Miniștrii au căzut de acord că situația curentă necesită solidaritate și o cooperare puternică între Statele Membre, iar toate acțiunile la nivel național trebuie inspirate de către aceste principii. (R.M.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.