Coruptia din vami, episodul 3: Peste 50 de politisti de frontiera ridicati de la Albita

 

Descinderile de luni dimineata la Vama Albita s-au soldat cu ridicarea de catre organele de ancheta a 53 de politisti de frontiera, in frunte cu seful lor, Daniel Corban, dar cu niciun lucrator vamal. In urma perchezitiilor din vama si de la locuintele acestora, cei retinuti au fost dusi la Bucuresti pentru audieri, fiind suspectati de luare de mita si trafic de tigari.

 

Activitatea din Vama Albita a fost blocata timp de doua ore, de la 6.00 la 8.00, cand a fost reluat traficul la intrarea in tara, din Republica Moldova, apoi circulatia si pe sensul de iesire din tara, insa doar pentru autoturisme. In jurul orei 9.30 a fost permisa iesirea din tara si pentru autovehiculele de tonaj greu, la acea ora in vama aflandu-se 10 tir-uri care asteptau sa iasa din tara.

Majoritatea politistilor de frontiera au fost ridicati de anchetatori de la locuintele lor din municipiul Husi, aflat la aproximativ 15 kilometri de punctul de trecere a fontierei, precum si din comunele apropiate. Ei au fost adusi la Bucuresti cu dube ale Jandarmeriei si cu un microbuz al DGA.

Dupa “curatenie”, in vama au fost redistribuiti politisti de frontiera de la alte puncte vamale, astfel incat activitatea la Albita sa se poata desfasura in conditii bune.

Potrivit unor surse judiciare, vamesii si politistii de frontiera de la PTF Albita, cea mai importanta frontiera din estul tarii, au fost monitorizati de anchetatori timp de cateva luni. In august 2010, aici au fost aduse si instalate, inclusiv in cabinele vamesilor, calculatoare noi, care au fost ridicate in luna ianuarie, iar informatiile din acestea ar constitui probe.

Conform acelorasi surse, o parte dintre politistii de frontiera de la Albita si-au angajat avocati inca din urma cu cateva saptamani, asteptandu-se la aceasta actiune, in contextul descinderilor care au avut loc la Siret si la vami din Timis si Caras-Severin.

La PTF Albita lucreaza 114 persoane, dintre care 87 vamesi.

 

Inca 2 vamesi de la Moravita si Foeni, arestati preventiv

Doi vamesi de la Punctele de Trecere a Frontierei Moravita si Foeni, in cazul carora Curtea de Apel Bucuresti a dispus cercetarea in libertate, vor fi arestati preventiv, dupa ce instanta suprema a admis, luni seara, contestatia procurorilor anticoruptie. Astfel, ei vor fi arestati preventiv pentru 29 de zile.

Totodata, ICCJ a respins recursurile a 3 vamesi de la PTF Moravita si a doua persoane suspectate de trafic cu tigari, astfel ca cei cinci raman in continuare in arest preventiv.

Cei sapte fac parte din lotul de 86 de persoane acuzate de fapte de coruptie la vamile Moravita si Foeni, din judetul Timis.

Reamintim ca Directia Generala Anticoruptie si Directia Nationala Anticoruptie fac cercetari cu privire la implicarea unor vamesi si politisti de frontiera in fapte de coruptie. De la inceputul lunii februarie au fost arestati 59 de angajati ai PTF Siret (Suceava), iar alte 90 de persoane sunt incarcerate in cadrul anchetei privind punctele Naidas (Caras Severin), Foeni si Moravita (Timis).

In aceste cazuri privind activitatea nelegala desfasurata la punctele de granita, anchetatorii au sustinut ca inculpatii au comis, in concurs, infractiuni grave: prima, o infractiune de crima organizata, fiind o pluralitate constituita cu un numar mare de autori, iar cealalta, o infractiune continuata, de coruptie cu un numar foarte mare de acte materiale. Actiunile de la granite survin unei decizii a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, din iunie 2010, privind combaterea evaziunii fiscale si a contrabandei. Astfel, in urma modificarilor legislative, au fost plasati investigatori sub acoperire, aparatura tehnica de interceptare audio-video, au fost supravegheate livrari suspecte, au fost interceptate convorbiri telefonice, ceea ce a confirmat, implicit probat, faptele de coruptie in care erau implicati functionarii statului de la vami cu acordul sefilor.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.