Coruptia din vami, saltata cu elicopterul la DNA

 

Circa 140 de politisti de frontiera suspecti de luare de mita si trafic cu tigari la granita cu Serbia au fost retinuti, marti dimineata, in timpul unei spectaculoase descinderi a zeci de jandarmi, politisti si ofiteri ai Directiei Generale Anticoruptie, si adusi cu elicopterele si microbuzele Ministerului de Interne la Bucuresti, pentru audieri la DNA. Angajatii celor doua puncte de trecere a frontierei au fost monitorizati mai multe luni, timp in care anchetatorii au strans probe legate de contrabanda de tigari netimbrate aduse din Serbia si de perceperea si luarea de spagi de la fiecare sofer de microbuz sau de autocar care iesea din tara.

 

Vamile Stamora Moravita, judetul Timis, si Naidas, judetul Caras – Severin, au fost blocate, marti dimineata, incepand cu ora 6.00, timp de doua ore, cand zeci de politisti, jandarmi si mascati, coordonati de ofiteri ai DGA si de procurori ai DNA, au descins in aceste puncte de trecere a frontierei. In paralel s-au facut si perchezitii la 140 de locuinte ale angajatilor de la frontiera. In timpul perchezitiilor, anchetatorii au ridicat din birourile vamesilor si politistilor de frontiera mai multi saci cu probe, pe care i-au pus in masini care au plecat din vama spre Capitala. Intr-o prima faza au fost ridicati 40 de politisti de frontiera si 20 de vamesi, 30 dintre ei fiind transportati la Bucuresti cu 4 elicoptere ale MAI, pentru audieri la DNA. Restul pana la 140 au fost adusi ulterior.

Angajatii celor doua puncte de trecere a frontierei au fost monitorizati mai multe luni, timp in care anchetatorii au strans probe legate de contrabanda de tigari netimbrate aduse din Serbia. La descinderi au participat jandarmi, politisti si ofiteri ai Directiei Generale Anticoruptie. Intreaga actiune a fost coordonata de la Bucuresti, fiind similara celei de saptamana trecuta, de la Vama Siret, din judetul Suceava, in urma careia sunt arestate si cercetate penal 59 de persoane, intre care un comisar de politie de frontiera, lucratori de politie la Punctul de trecere a frontierei (PTF) Siret-Suceava si lucratori vamali din cadrul Biroului Vamal Siret.

Amploarea actiunilor a fost fara precedent, la aceasta participand mai multi procurori din structura centrala a DNA si echipaje de jandarmi.

 

1.000 de forte de ordine in actiune

In operatiunea impotriva contrabandistilor, coordonata de procurorii Parchetului Tribunalului Arges si la care au participat aproximativ 1.000 de forte de ordine, au loc, marti, si 75 de perchezitii in judetele Arges, Galati, Olt, Ilfov, Maramures, Suceava, Dolj, Giurgiu si Dambovita, precum si in Capitala, de unde anchetatorilor au ridicat peste 250 baxuri de tigari, pistoale cu socuri electrice, arme albe si arme de foc, girofaruri, sirene. “Procurori ai Parchetului de pe langa Tribunalul Arges efectueaza cercetari in cauze avand ca obiect comiterea unor infractiuni de contrabanda cu tigari. In urma perchezitiilor au fost ridicate peste 250 baxuri de tigari, pistoale cu socuri electrice, arme albe precum si arme de foc, girofaruri si sirene (ce creau aparenta de autenticitate) si importante sume de bani in lei si valuta (aproximativ 500.000 lei, alte sume nefiind inca numarate)”, informeaza Ministerul Public.

Ancheta vizeaza aproximativ 50 de persoane, ce sunt audiate pe parcursul zilei, urmand ca procurorii sa decida asupra masurilor preventive si propunerilor de arestare preventiva, pe care le vor formula instantei de judecata competente. In derularea cercetarilor, procurorii colaboreaza cu lucratori ai Inspectoratului de Politie al Judetului Arges, ai Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna, ai Directiei Operatiuni Speciale si Directiei de Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, ai Serviciului Roman de Informatii, ai Serviciului Special de Interventie Rapida si efective ale Jandarmeriei Romane.

 

Igas: Unii lideri de sindicat nu sunt straini de ce se intampla in vami

Traian Igas, ministrul Administratiei si Internelor, a declarat, marti, la bilantul IGSU, ca unii lideri de sindicat din politie “nu sunt straini de coruptia din vamile romane”. \”Am o rugaminte la liderii de sindicate: sa se pozitioneze intr-un anumit fel, ca sa stim si noi daca sunt alaturi de noi sau se pozitioneaza cu acei oameni care savarsesc faradelegi\”, a spus el.

Totodata, intrebat cum influenteaza actiunile din vami momentul aderarii Romaniei la Schengen, ministrul Igas a precizat ca aceste demersuri au fost incepute in urma cu mult timp si ca structurile ministerului isi fac datoria, inclusiv in ceea ce priveste securitatea frontierelor si demascarea angajatilor corupti. Astfel, considera Igas, aceste actiuni ar trebui sa fie un semnal pozitiv pentru Europa, iar despre sansele Romaniei de a adera la spatiul Schengen in 2011, a spus: \”Sunt convins ca vom primi ce meritam\”.

 

Luarea de mita la Vama Siret, organizata ierarhic

Luarea de mita de la PTF Siret nu este sporadica, accidentala, ci este un proces coordonat, organizat ierarhic, in care fiecare isi are rolul stabilit, isi cunoaste si isi asuma riscul si, totodata, isi primeste recompensa in masura contributiei la comiterea faptei, se arata in motivarea Curtii de Apel Bucuresti de retinere a celor 59 de vamesi si politisti de frontiera.

In sedinta de vinerea trecuta, cand s-a solicitat arestarea acestora, procurorul a sustinut ca inculpatii au comis, in concurs, infractiuni grave: prima, o infractiune de crima organizata, fiind o pluralitate constituita cu un numar mare de autori, iar cealalta, o infractiune continuata, de coruptie cu un numar foarte mare de acte materiale. Altfel spus, exista nu numai infractiuni grave, ci si cauze de agravare.

Atat ministrul Igas, cat si presedintele Traian Basescu, au anuntat ca astfel de actiuni de curatare a vamilor vor continua. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.