COTAR reclamă “denigrarea agresivă a taximetriștilor”

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) respinge toate acuzațiile “care au fost lansate în mod agresiv, în ultimele două săptămâni, împotriva taximetriștilor care lucrează legal în România”, precizând că “denigrarea are în spate mari interese financiare și afaceri nelegale”.

Imagine: Jean-mihai Pâlșu

Iată comunicatul COTAR transmis redacției:

“În urma deciziei luate de Primarul General, Gabriela Firea, de a elimina pirateria și concurența neloială din taximetrie, în Capitală, au fost declanșate în mass-media atacuri fără precedent la adresa taximetriștilor. În lipsa probelor, toate acuzațiile lansate reprezintă doar dezinformare și denigrarea taximetriștilor licențiați. Considerăm că denigrarea taximetriștilor licențiați are în spate mari interese financiare, pentru care sunt susținute afacerile nelegale, pirateria din transporturi și concurența neloială.

Sunt mai multe probleme care au fost ridicate în urma deciziei Primarului General. În afară de platformele digitale și aplicațiile care fac activități neautorizate, mai sunt și probleme legate de taximetriștii din alte localitati de autorizare,  care fac transport în București. Cu toate că Primaria Municipiului Bucuresti, prin Primarul General, a fost acuzată că nu ia măsuri cu privire la activitățile neautorizate de pe raza administrativă , se pare că propunerea de modificare a regualmentului cadru privind transportul în regim de taxi prevede în mod clar și fără echivoc interzicerea activității de taxi în București a celor din alte localități de autorizare, urmând a se aplica amenzi mari, în cazul nerespectării deciziilor.   

Dezinformare este și în privința folosirii aplicațiilor. Aplicațiile se vor putea folosi în continuare, dar oricine va dori să facă această formă de business va trebui să respecte legea, pentru că dispecerizarea este prevăzută în lege.

Aplicația despre care s-a vorbit în ultimele două săptămâni încasează 20 de euro pe lună de la fiecare taximetrist, adică de la cateva mii de taximetriști din București, câteva mii din orașele mari din țară și câteva mii din Ilfov, dar nu respectă legislația care reglementează funcționarea dispeceratelor.

Dacă vin cu argumentul că ajută populația, le explicăm că și cel care vinde cartofi la piață cu un leu kilogramul, în loc de trei lei, ajută populația, dar cei care fac acest lucru în afara legii sunt ridicați de polițiști și li se confiscă marfa, tocmai pentru că nu respectă legea. Același lucru se întâmplă și în cazul platformelor digitale și a aplicațiilor care au un business neautorizat, într-o țară în care există legislație și reglementări clare în privința acestor activități de taximetrie, transport de persoane și dispecerate”, explică Vasiile Ștefănescu, președinte C.O.T.A.R.

Primăria Capitalei a răspuns în modul cel mai firesc solicitărilor noastre care exprimă cerințele tuturor asociațiilor taximetriștilor licențiați: eliminarea concurenței neloiale, practicate prin sistemele de aplicații online ce oferă servicii ilegale de taximetrie.

Din moment ce noi plătim taxele impuse prin lege și respectăm toate cerințele legilor în vigoare, nu putem înțelege de ce alți „șoferi”,  pot circula fără autorizații, în afara legilor țării și fără niciun fel de constrângere, sub pretextul că duc România la un nou nivel de civilizație și progres, prin introducerea pe piață a unor aplicațiiși ele ilegale, despre care deja Curtea Europeană de Justiție s-a pronunțat, printr-o decizie care arată că este vorba despre servicii de taximetrie ce trebuie să fie autorizate”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.