Criza de recenzori in Bucuresti


 

Primariile de sector se confrunta cu o mare problema, in pragul recensamantului populatiei si al locuintelor, ce se va desfasura in perioada 20 – 31 octombrie: numarul insuficient de recenzori. In sectoarele 1, 2 si 3 este un deficit de cate 300, respectiv 600 de persoane, insa si celelalte sectoare intampina greutati, intrucat multi dintre cei inscrisi s-au retras ulterior, in ciuda unei plati de 50 de lei pe zi.

 

“Pe langa restrictiile impuse de legislatia in vigoare, care impiedica categorii precum someri in plata, pensionati anticipat si mame aflate in concediu de crestere a copilului sa isi desfasoare activitatea ca recenzori, pentru ca si-ar pierde drepturile, Sectorul 4 se confrunta cu o retragere masiva a celor care se inscrisesera initial. Majoritatea a invocat valoarea indemnizatiei, pe care au considerat-o foarte scazuta, raportat la norma de recenzat”, anunta primarul Cristian Popescu-Piedone.

Astfel, din necesarul de 1.500 de recenzori estimat in urma stabilirii numarului de zone din Sectorul 4 ce urmeaza a fi recenzate, pana in prezent doar 977 de recenzori au sustinut si promovat examenul de instruire. „Am apelat la sprijinul consilierilor voluntari, care au raspuns, ca de fiecare data, prezent, dar chiar si asa, nu am reusit sa acoperim deficitul, printre consilieri fiind persoane varstnice care, desi dovedind ca intotdeauna simt civic si implicare in problemele comunitatii locale, se deplaseaza, totusi, mai greu. De aceea, si prin intermediul mass-media, adresez un apel catre toti cei care doresc sa sprijine aceasta activitate necesara si de interes civic sa se inscrie ca recenzori, pentru ca recensamantul sa se poata desfasura in parametrii impusi de legislatie. Astfel, ii rog si pe studenti sa ne sprijine. Acestia, dupa terminarea cursurilor, se pot implica in aceasta activitate, care, pe langa componenta formativa si de ocupare constructiva a timpului liber, le poate aduce si bani de buzunar”, a declarat primarul Sectorului 4.

In Sectorul 1 mai este nevoie de 300 de persoane pentru efectuarea recensamantului, iar in sectoarele 2 si 3, de cate 600. Cei interesati sa ocupe pozitia de recenzor pot sa se inscrie, pana in data de 16 octombrie, direct la primariile de sector, cu Cartea de identitate si copie dupa Diploma de Bacalaureat.

Recenzorul este persoana care:

• interactioneaza direct cu populatia, efectuand interviu cu persoanele din locuintele alocate in sectorul de recensamant atribuit (de cca 100 de locuinte);

• inregistreaza datele obtinute pentru toate locuintele, spatiile colective de locuit, gospodariile si persoanele din sectorul de recensamant atribuit;

• este remunerata conform HG 1502/2009 cu o indemnizatie bruta de 50 lei pe zi de activitate;

• respecta intocmai toate prevederile legale de a asigura pastrarea caracterului confidential al datelor declarate de persoane si inscrise in formularele de recensamant.

Cerintele pe care trebuie sa le indeplinesca un recenzor:

– sa aiba cel putin 18 ani impliniti;

– sa aiba cel putin studii medii;

– sa aiba cetatenia romana;

– sa cunoasca limba romana (scris, citit, vorbit);

– sa aiba capacitatea de a desfasura munca pe teren;

– sa aiba o tinuta decenta si un limbaj corespunzator;

– sa nu aiba probleme de dictie pentru a fi clar inteles;

– sa poata citi materialele (formularele etc.) care sunt redactate cu un font mic;

– sa aiba un scris citet;

– sa aiba capacitatea de a face calcule simple si corecte la insumarea datelor pentru centralizare;

– sa poata fi disponibil pe toata durata de desfasurare a recensamantului, inclusiv in zilele de sambata si duminica;

Detinerea unui telefon mobil este un avantaj pentru o comunicare eficienta cu coordonatorii recenzorilor.

Magda SEVERIN

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.