C&W Echinox: Dezvoltarea centrelor comerciale în ultimul an

C&W Echinox: Europa Centrala si de Est domina activitatea de dezvoltare a centrelor comerciale dupa prima jumatate a anului 2017, cu 71% din volumul total livrat.

Stocul total de centre comerciale din Europa a crescut cu 2.9% in perioada S1 2016 – S1 2017, ajungand la finalul lunii iunie 2017 la 160.8 milioane de mp. Cu toate ca, per total, Europa de Vest reprezinta 68% din stocul total de centre comerciale, in prima jumatate a anului activitatea de dezvoltare a fost dominata de Europa Centrala si de Est, fiind livrati aproximativ 825.000 mp de spatii comerciale. Europa de Vest a inregistrat livrari de 344.000 mp in S1 2017.

Livrarile de centre comerciale din prima jumatate a anului 2017 au insumat 1.2 milioane de mp, reprezentand o scadere cu 11% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Cu 566.000 mp finalziati, Turcia a fost cea mai activa, reprezentand 48% din totalul livrarilor, fiind urmata de Rusia cu 186.000 mp si Italia – 107.000 mp.

Momentan, aproximativ 6.8 milioane de mp de centre comerciale moderne aflate in constructie sunt asteptate a fi livrate in urmatoarele 18 luni. Comparativ cu aceeasi perioada a anului 2016, volumul este cu 16% mai scazut. Din totalul planificat spre livrare, 4.1 milioane de mp de centre comerciale sunt in Europa Centrala si de Est.

In ceea ce priveste densitatea spatiilor de centre comerciale/1.000 locuitori, Norvegia inregistreaza cea mai ridicata valoare – 921 mp, fiind urmata de Estonia – 656 mp si Luxemburg – 522 mp. La polul opus, cea mai scazuta densitate a spatiilor comerciale este inregistrata in Grecia, unde exista doar 56 mp/1.000 locuitori.

La finalul S1 2017, Romania avea un stoc de retail modern de 3.56 milioane de mp. Centrele comerciale reprezinta 57% din volumul total, insumand aproximativ 2.05 milioane mp. Restul este impartit intre parcuri de retail – 34% si galerii comerciale – 9%.

Romania se situeaza pe ultimele pozitii intre tarile europene, din punctul de vedere al densitatii de spatii comerciale / 1.000 locuitori, cu o valoare de 104 mp.

Activitatea de dezvoltare a centrelor comerciale a fost afectata de competitia in continua crestere, de schimbarea comportamentului consumatorului si, bineinteles, de cresterea retailului online. Cu toate astea, centrele comerciale nu dispar din peisajul retailului modern, ci cauta sa evolueze si sa se adapteze la cerintele consumatorilor, la crearea unui mediu atragator si inspirational, un mediu care nu poate fi reprodus in mediul online.

Cerintele tot mai complexe ale consumatorilor, nevoia de spatii atragatoare si mediul diversificat in care isi pot face cumparaturile si a-si petrece timpul liber, au condus la necesitatea de a se crea spatii moderne si reimprospatate. Lipsa locatiilor disponibile pentru noi dezvoltari si riscul de a se implica in constructii noi au incurajat dezvoltatorii si proprietarii sa extinda si sa remodeleze centre comerciale deja existente. prin crearea unui mix de chiriasi atractiv si divers, in functie de cerintele si nevoile consumatorilor.

Mai mult decat atat, spatiile de tipul mixed use au prins teren, in contextul in care un numar tot mai mare de oameni cauta un stil de viata de tipul “live-work-play”. Astfel, in ultimul timp, spatiile comerciale au fost din ce in ce mai mult integrate in dezvoltari mixte, care cuprind si componente de rezidential sau office.

Cushman & Wakefield Echinox este unul dintre cei mai activi consultanti imobiliari pe segmentul de retail, punandu-si amprenta asupra celor mai importante centre comerciale din Bucuresti si din tara. Per total, in prima parte a anului 2017, departamentul de retail al C&W Echinox a intermediat tranzactii de inchiriere in suprafata de aproximativ 15.000 mp in Bucuresti si in tara. 

Despre Cushman & Wakefield Echinox

Cushman & Wakefield Echinox este afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deținut și operat independent. Echipa de peste 50 de profesioniști și colaboratori oferă o gamă completă de servicii investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor și chiriașilor pe toate segmentele pieței imobiliare, inclusiv pe piața rezidențială.

Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei cwechinox.com

Cushman & Wakefield este unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, ajutându-și clienții să transforme modul în care oamenii lucrează, cumpără și trăiesc. Cei 43.000 de angajați ai companiei din mai mult de 60 de țări furnizează perspective locale și globale, reușind să creeze o valoare semnificativă pentru proprietarii și investitorii din întreaga lume.

Cushman & Wakefield se poziționează printre cele mai mari firme care oferă servicii imobiliare, având venituri de 5 miliarde de dolari în cadrul serviciilor principale ale companiei: închirieri, gestionarea activelor, piețe de capital, administrarea proprietăților (numit C&W Services), servicii globale de administrare, gestionarea investițiilor (numit DTZ Investors), servicii de proiect și de dezvoltare, reprezentarea chiriașilor, evaluare și consultanță.

Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei cushmanwakefield.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.