Daca vreti sa vedeti Romania, va recomand elicopterul, le-a spus Basescu oamenilor de afaceri din zona Golfului

 

Presedintele Traian Basescu le-a recomandat, marti, oamenilor de afaceri din zona Golfului, sa nu mearga pe sosele, ci sa ia elicopterul daca vor dori sa cunoasca Romania. Seful statului a adaugat ca tara noastra are \”munti impaduriti\” si in care \”apa minerala curge pe marginea drumului\”, dar ca ne lipseste infrastructura de turism si cea rutiera sau feroviara. Toate aceste ademeniri au fost rostite in cadrul lucrarilor Forumului Consiliul de Cooperare al Golfului – Romania – Bucuresti: Oportunitati de Afaceri in Europa Centrala si de Sud, eveniment ce se desfasoara la Bucuresti in perioada 8-10 martie.

 

\”Daca vreodata veti vrea sa vedeti cu adevarat Romania, sa nu mergeti pe sosele, va recomand un elicopter. Trebuie sa va spun ca sunt un om care a circulat in tara pe sosele foarte mult, dar niciodata nu am descoperit Romania cum am descoperit-o din elicopter. De cand sunt presedinte, circul des si cu elicopterul. Va pot spune ca imaginile sunt extraordinare, o tara care are munti impaduriti, o tara in care, daca mergeti in zona centrala, veti vedea cum curge apa minerala pe marginea drumului, pentru ca nu-i valorificata, o tara in care se poate face in mod egal turism balnear si turism pur si simplu. Ce-i lipseste pentru a valorifica aceste avantaje pe care Romania le are, lipseste exact infrastructura de turism si infrastructura rutiera sau feroviara. Un domeniu poate de interes major privind la ceea ce Romania are – munte, mare, deal, este turismul. Avem o infrastructura de turism depasita care trebuie modernizata si avem un potential pentru dezvoltarea infrastructurii de turism exceptional\”, a spus Traian Basescu.

Perspectiva anului 2011 este de reluare a cresterii economice, cresterea PIB fiind estimata la 1,5-2%, dar va fi “o reluare temeinica a cresterii economice, nu bazata pe speculatii si consum excesiv”, a precizat presedintele.

 

Exista loc de investitii in toate domeniile

Seful statului a mentionat ca “exista loc de investitii” in toate domeniile, si a dat ca exemplu sectorul energetic, agricultura si turismul. Pe de alta parte, Romania are potentialul de a deveni \”un mare exportator de alimente\”. \”Romania este una din tarile cu exceptional potential agricol si care poate fi un motor regional al diminuarii efectelor unei presupuse viitoare crize a alimentelor. Dar trebuie sa cultivam pamantul. Spre deosebire de statele din Golf, unde am vazut cat efort este pentru a avea un pom verde, aici verdele este de la natura, de la Dumnezeu\”, a mai spus presedintele. El a subliniat, de altfel, ca agricultura este o zona de mare interes pentru Romania \”si pe fondul a ceea ce se prefigureaza a fi o viitoare criza a alimentelor\”: \”Probabil toti stiti ca Romania are o populatie de circa 22 de milioane de locuitori, dar are un potential agricol capabil sa satisfaca nevoile a 80 de milioane de locuitori\”, le-a mai spus presedintele Traian Basescu participantilor la Forumul de Cooperare a Golfului.

Totodata, presedintele a spus ca Romania are un mare potential in ceea ce priveste hrana ecologica, fiind pe locul al doilea intre tarile UE din punctul de vedere al suprafetelor de teren ecologic. \”Se vorbeste de hrana ecologica. Romania are in momentul de fata 4 milioane de hectare de teren ecologic, pe care se pot creste animale, se pot infiinta plantatii si productia poate fi ecologica. Suntem tara cu a doua suprafata de teren ecologic din Uniunea Europeana, dupa Franta, care are 4,5 milioane de hectare de teren ecologic\”, a spus presedintele. El a mai spus ca pentru valorificarea potentialului agricol al Romaniei este nevoie de irigatii, de o politica de consolidare a suprafetelor de teren si de o industrie alimentara moderna.

Ministerul Afacerilor Externe, in colaborare cu Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, cu Secretariatul General al Consiliului de Cooperare al Golfului si sub inaltul patronaj al Presedintiei Romaniei, organizeaza, in perioada 8-10 martie, la Bucuresti, Forumul Economic CCG – Romania – Bucuresti: Oportunitati de afaceri in Europa Centrala si de Sud-Est. Aceasta este prima manifestare economica de anvergura in Europa Centrala si de Sud-Est si are drept scop evidentierea oportunitatilor de colaborare in domeniul economic, investitional, de afaceri si comert intre statele participante. Initiativa apartine Secretarului General al Consiliului de Cooperare al Golfului, ES Abdulrahman H. Al-Attiyah, in timp ce Abdullah Al-Hamoudi, ministrul adjunct pentru Comert Exterior din cadrul Ministerului saudit al Comertului si Industriei, a confirmat oficial participarea la forumul economic.

La eveniment sunt invitati ministrii economiei, industriilor si comertului din statele CCG, reprezentanti ai altor ministere interesate, conducerea principalelor banci, a camerelor de comert nationale, reprezentanti din mediul bancar-financiar, investitional, de afaceri si ai mediului academic. Partea romana va fi reprezentata de ministerele economice, de Banca Nationala a Romaniei, de Consiliul National al IMM-urilor, de Asociatia Nationala a Exportatorilor si importatorilor din Romania, precum si de alte agentii si uniuni profesionale.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.