Dacia a întrerupt parțial activitatea în urma unui atac cibernetic

dacia-mioveni-141-2Dacia a întrerupt parțial activitatea, sâmbătă la Uzinele Dacia de la Mioveni, în urma unui atac cibernetic care a afectat unele dintre sistemele informatice.

Renault România a convocat o celulă de criză pe platforma de la Mioveni, pentru a urmări evoluția situației.

“O parte a activității de producție a Uzinelor Dacia de la Mioveni a fost afectată de disfuncționalități ale sistemelor informatice și mai mulți angajați au fost trimiși înapoi la domiciliu, în cursul dimineții de sâmbătă, 13 mai. Măsura a fost luată pentru a preveni extinderea disfuncționalităților care, la o primă vedere, sunt o consecință a atacului cibernetic ce a avut loc la nivel global”, se precizează în comunicatul transmis de Direcția Comunicare din cadrul Grupului Renault România.

Renault a oprit producția în Franța și Slovenia

Renault a oprit producția în Franța și Slovenia, disfuncționalitățile fiind o consecinţă a valului de atacuri cibernetice care a avut loc vineri la nivel global.

Renault SA este prima companie franceză care pare să confirme acest lucru. Grupul PSA, principalul rival francez al Renault, a comunicat că nu au fost afectat, potrivit unui purtător de cuvânt.

“WannaCry”, cel mai mare atac cibernetic din istorie

La o primă vedere, disfuncționalitățile sunt o consecinţă a valului de atacuri cibernetice care a avut loc vineri la nivel global, iar Renault este prima companie franceză care pare să confirme acest lucru. Grupul PSA, principalul rival francez al Renault, a comunicat că nu au fost afectat, potrivit unui purtător de cuvânt.

“WannaCry”, cel mai mare atac cibernetic din istorie, a fost semnalat vineri în 99 de ţări, între care Marea Britanie, Statele Unite, China, Rusia, Spania, Italia şi Vietnam. Au fost blocate zeci de mii de calculatoare.

Hackerii au declanşat atacul folosindu-se de un virus din kitul de instrumente de supraveghere ale Agenţiei Naţionale de Securitate americane. Virusul informatic “WannaCry”  blochează computerele şi solicită plăţi în valoare de 300 de dolari pentru deblocare, în moneda virtuală Bitcoin.

Magnitudinea valului de atacuri care a afectat aproape o sută de ţări este “fără precedent” şi o investigaţie internaţională complexă este necesară pentru a soluţiona acest caz, a anunţat Europol, agenţia UE pentru cooperare în materie de aplicare a legii.

CERT-RO le recomandă utilizatorilor să-și actualizeze sistemul de operare

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a atras atenția, într-o postare pe pagina sa de Facebook, asupra faptului că un atac de tip ransomware se răspândește cu rapiditate în Europa. Specialiștii notează faptul că Microsoft a oferit deja o soluție de rezolvare a problemei, însă aceasta depinde de utilizatorii dispuși să-și actualizeze sistemul de operare.

“Un atac de tip #ransomware ce poarta denumirea ‘WannaCry’ se răspândește cu rapiditate în Europa. Conform companiei de securitate Kaspersky Lab, atacatorii exploatează o vulnerabilitate cunoscută a sistemului de operare Windows, ce a fost publicată recent în mediul online de un grup de hackeri (Shadowbrokers). Microsoft a oferit un patch care soluționează problema încă din 14 martie, dar rezolvarea depinde de disponibilitatea utilizatorilor de a-și actualiza sistemul de operare”, se arată în mesajul celor de la CERT-RO.

De altfel, echipa CERT-RO recomandă aplicarea de urgență a update-ului, care poate fi descărcat, urmând https://technet.microsoft.com/…/libr…/security/ms17-010.aspx #CERT #cybersecurity #infosec’.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.