Datoriile CFR la energie vor fi platite anul acesta

 

Datoriile CFR la furnizorii de energie electrica vor fi platite in totalitate in cursul acestui an, apoi compania va fi libera sa achizitioneze energie de pe piata libera, a declarat, vineri, ministrul Anca Boagiu, intr-o conferinta de presa. Ea sustine ca furnizorii de energie (CEZ, Enel, Electrica si E.ON) nu doresc rezilierea contractelor cu CFR, pentru ca “este o mana cereasca sa ai un client captiv” pe care sa-l taxezi cu sume imense.

 

CFR va primi 130 milioane de lei pentru plata unei parti din datorii si urmeaza sa ia un credit pentru a le stinge pe toate. In acest fel, vor fi reduse si arieratele. Ulterior, se vor deschide negocieri cu furnizorii de energie electrica pentru a se discuta pe marginea penalitatilor, care reprezinta jumatate din datorii. Patoriile CFR la furnizorii de energie electrica se ridica la 1,983 miliarde de lei, din care 831 de milioane de lei reprezinta penalitatile. \”Este o situatie inadmisibila. Mie nu mi se pare normal sa avem un astfel de nivel al penalitatilor. Asa cum ne-am batut sa avem un final de contract normal cu Bechtel, asa ne vom bate si pentru Caile Ferate\”, a spus ministrul Transporturilor.

Anca Boagiu sustine ca furnizorii de energie (CEZ, Enel, Electrica si E.ON) nu au de gand sa rezilieze contractele cu CFR, asa cum ameninta de ceva vreme, pentru ca “este o mana cereasca sa ai un client captiv – CFR – si pe care sa-l taxezi cu sumele despre care am vorbit”. “Daca se plang, se plang doar pentru imagine publica. Sunt foarte fericiti sa-i tina captivi. Companii care au iesit pe piata libera au demonstrat ca ai un cost la achizitia de energie cam cu 30% mai mic in momentul in care iti iei energie de pe piata. Deci, este greu de imaginat ca unii dintre ei si-ar dori eliberarea de sub aceasta presiune a contractelor pe care le au cei de la CFR\”, a adaugat Boagiu.

In opinia sa, externalizarea achizitiei si furnizarii energiei electrice va conduce la o reducere de circa 30% a costurilor cu energia. Ea a precizat ca pretul aproape ca se tripleaza, de la productia energiei si pana cand aceasta este achizitionata de CFR. \”Sunt 3-4 companii catre care CFR are datorii, dar doua sunt foarte vocale. Cata vreme costul de productie al unui MWh este de 146 lei, iar ei il vand CFR cu 476 lei, le recomand calduros ca intai sa-si faca planurile de investitii si sa inteleaga ca Romania nu este tara nimanui. Altfel, sa faca ce scrie in contractul lor de privatizare”, a mai spus Boagiu.

Ministrul a trecut si la amenintari: “Nu mai vorbesc despre masurile dubioase cu care au venit la noi in momentul in care am vrut sa stinga datoriile pe energie. Spun doar atat astazi si, daca vor continua, spun si mai mult\”, a avertizat Boagiu.

Presedintele CEZ Romania, Jan Veskrn, a declarat joi ca datoria totala a companiei CFR la CEZ Romania a ajuns la 274 milioane de lei la sfarsitul anului 2010, iar din cauza acestor datorii, CEZ Vanzare este la un pas de lichidare.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.