Decizia CES asupra scrisorii catre FMI a ramas ca-n tren

Plenul Consiliului Economic si Social (CES), intrunit luni, nu a reusit sa dea nici aviz favorabil, nici nefavorabil scrisorii catre Fondul Monetar International (FMI).

Doar cei 15 membri ai Guvernului au votat pentru avizarea favorabila a scrisorii, cei 15 membri de sindicat au votat pentru aviz nefavorabil, iar partea patronala a votat pentru aviz favorabil al scrisorii, dar cu modificari. Astfel, s-a ajuns in situatia in care nu exista vreo avizare, fie ea favorabila sau nefavorabila. \”Timpul este limitat si ar fi bine ca scrisoarea de intentie sa plece intr-o saptamana\”, a declarat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

Presedintele UGIR 1903, Cezar Coraci, a mentionat ca \”acum asteptam invitatia Guvernului de a amenda detalii si a adauga masuri de stimulare a economiei, care sa dea garantia ca acest efort nu este facut degeaba de populatia Romaniei\”.

Sedinta plenului CES s-a amanat pentru lunea viitoare. Mai pe romaneste, sindicatele trag de timp, in stilul binecunoscut, dupa ce, oricum, au contestat masurile de austeritate convenite cu membrii delegatiei FMI si anuntate de presedintele Traian Basescu. Seful statului a cerut, dupa doua runde de discutii cu sindicatele – la Palatul Cotroceni si la Parlament -, ca scrisoarea de intentie catre FMI sa fie reanalizata in Consiliul Economic si Social si sa nu fie adoptata de Guvern decat cu avizul CES. Or, masurile aprobate de Executiv ar trebui aplicate incepand cu 1 iunie, iar saptamana viitoare este deja ultima din luna mai.

 

Mineriada – cu sectia pensionari

Executivul urma sa se intruneasca miercuri, in prezenta presedintelui Traian Basescu, pentru aprobarea pachetului de masuri si cu avizul pe scrisoarea catre FMI.

In paralel, marile confederatii sindicale au mobilizat deja 60.000 de salariati bugetari si pensionari – printre care si mineri din Valea Jiului iesiti la pensie – sa protesteze in fata Guvernului, in timpul sedintei.

Amenintarile cu ample revolte de strada, lansate inca de saptamana trecuta de catre liderii de sindicat au primit un raspuns scurt, dar dur din partea sefului statului: Traian Basescu i-a avertizat pe politicienii care \”se stiu\” in spatele tentativelor de manifestatii de strada violente \”sa nu incerce\” instigarea oamenilor.

Amanarea luarii unei decizii, in cursul zilei de luni, de catre membrii CES, a lasat lucrurile \”ca-n tren\” in privinta scrisorii catre FMI. Membrii Guvernului anuntasera intrunirea intr-o sedinta la Palatul Victoria, imediat dupa primirea propunerilor primate pe marginea scrisorii. Or, sindicatele au anuntat ca vor cere Guvernului abia in cursul zilei de marti redactarea unei noi scrisori catre FMI, in care sa fie consemnate masurile propuse de ele.

Cum lucrurile se stiu deja – sindicatele s-au declarat impotriva reducerii cu 25% a salariilor si cu 15% a pensiilor -, dar nici nu propun lucruri concrete, lucrurile stagneaza in tonul binestiut.

Cele doua variante stabilite in urma negocierilor cu FMI, de catre autoritatile de la Bucuresti, ca masuri pentru incadrarea intr-un deficit bugetar de 6,8% din PIB in 2010, sunt acestea: fie reducerea fondului de salarii bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% si o scadere masiva a subventiilor, fie majorarea semnificativa a principalelor taxe, respectiv cota unica si TVA. Sindicatele nu doresc nici una, nici alta, iar partidele din opozitie nu au prezentat pana acum solutii concrete.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.