Declaratie unica pentru impozitul pe venit si CAS

 

Angajatorii vor depune, din 2011, o declaratie unica pentru plata impozitului pe venit si pentru contributiile de asigurari sociale ale angajatilor. Declaratia se depune la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), iar apoi Ministerul Finantelor Publice (MFP) trimite datele necesare la Casa de Pensii si la somaj – Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca. Pana acum, angajatorii trebuia sa depuna cinci declaratii lunar – doua la ANAF si cate una la Casa de Pensii, Casa de Sanatate si respectiv ANOFM.

Declaratia unica poate fi depusa atat direct, cat si in format electronic, online, la ANAF. Prima declaratie unica, pentru veniturile aferente lunii ianuarie, trebuie depusa pana la data de 25 februarie.

Pentru veniturile acordate angajatilor, angajatorul plateste contributii de sanatate – 5,2%, contributie de somaj 0,5%, contributie de pensie – 20,8%, contributie la fondul de garantare a creantelor salariale – 0,25%, contributia pentru asigurari de accidente de munca si boli profesionale – 0,15-0,85%, contributia pentru concedii si indemnizatii medicale – 0,85% si retine angajatilor contributie de sanatate – 5,5%, contributie de somaj – 0,5% si contributie de pensie – 10,5%. La acestea se adauga impozitul pe venit de 16%. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.