Diametrala Buzesti-Berzei-Uranus, pana la Hala Matache

 

Lucrarile Diametralei Buzesti-Berzei-Uranus reincep sambata, in urma consensului de vineri dintre Primaria Generala, Ministerul Dezvoltarii si ONG-uri. Reprezentantii societatii civile au impus, totusi, efectuarea operatiunilor numai pe tronsoanele care nu afecteaza Hala Matache. Proiectul diametralei Nord-Sud a fost demarat de Primaria Municipiului Bucuresti in decembrie 2009 si presupune traversarea orasului de la nord la sud, pe traseul Piata Victoriei – Piata Cosbuc, ca o alternativa a Bulevardului Magheru.

 

Lucrarile vor continua pe portiunile Piata Victoriei – Occidentului, Occidentului – Calea Grivitei si intrarea pe strada Berzei, pana in apropiere de Hala Marache, apoi dincolo de Hala Matache, de la Buzesti pana la strada Vasile Parvan si la intersectia dintre strazile Stirbei si Dinicu Golescu. In prezent, tronsoanele strada Berzei – Vasile Parvan si Calea Victoriei – Occidentului sunt 90% finalizate. “Ne apucam maine dimineata, la ora 4.30, sa facem drumul, cu o zona de protectie de 30 de metri dupa si pana in Hala Matache. Asteptam si solutia proiectantului, care ne va spune daca se poate face trotuar pe sub arcadele pietei. In caz contrar, exista in momentul de fata aprobarea Ministerului Culturii de a muta Hala cu 10 metri. In ambele variante, aceasta va trebui reconstruita. Asadar, mergem mai departe cu lucrarea, vom amenaja trotuarele si spatiile care au fost expropriate, acestea urmand sa devina spatii verzi”, a explicat primarul Capitalei, precizand ca asfaltarile vor fi gata pana in iarna.

Dezbaterea publica a fost organizata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), iar la discutii au participat ministrul Elena Udrea, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, presedintele Ordinului Arhitectilor, Serban Tiganas, precum si reprezentanti ai organizatiilor profesionale si neguvernamentale. Moderator a fost Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia. Dezbaterea a avut loc dupa doua runde de negocieri avute de MDRT, cu municipalitatea Bucurestilor, pe de o parte, si cu ONG-urile, pe de alta. Partile au ajuns la un relativ compromis, dar asupra Halei Matache nu s-a cazut la pace.

 

Soarta Halei Matache, decisa in doua saptamani

Ministrul Elena Udrea a anuntat ca in doua saptamani va fi decisa soarta Halei Matache. “Astazi s-a facut un prim pas inspre un acord al tuturor partilor, in speranta de a gasi o solutie, nu numai pentru realizarea unui drum, ci pentru a genera spatii publice de calitate pe temen mediu si lung. Totodata, am convenit asupra necesitatii realizarii unui cadru legislativ foarte clar, pentru a sti exact cum trebuie procedat in momentul in care se initiaza si se implementeaza un astfel de proiect cu importanta majora asupra localitatilor. Cu totii am agreat realuarea lucrarilor, iar in doua saptamani sa ne intalnim pentru a gasi solutia ca Hala Matache sa ramana in picioare. Ne dorim ca proiectul Diametralei sa mentina valorosul patrimoniu arhitectural reprezentat de Hala Matache si, in acelasi timp, sa genereze spatii publice de calitate”, a declarat ea.

La finalul dezbaterii, moderatorul Cristian Parvulescu a prezentat concluziile:

  • “Am stabilit de comun acord reluarea lucrarilor la diametrala Buzesti – Berzei – Uranus, pe profilul stabilit de proiectant, iar pentru zona Halei Matache se cauta o solutie tehnica in urmatoarele 5 zile.
  • S-a format un Grup de Consolidare a Increderii, care se va intalni la inceput din 2 in 2 saptamani, apoi de cate ori va fi necesar, pentru a rezolva toate problemele existente.
  • Am stabilit, totodata, organizarea unui concurs de solutii pentru zona care a fost dezafectata si se afla in prezent in proprietatea Primariei Capitalei, dar si un concurs de idei pentru zona Garii de Nord si Calea Victoriei, care va trebui sa se extinda ca zona pietonala, cu doar doua benzi de circulatie.
  • Peste doua saptamani ne vom intalni in aceeasi formula, pentru a discuta despre reglementarile atat la nivel national, cat si local, pentru a ne asigura ca arhitectura Bucurestiului si regenerarea urbana sa functioneze mai bine, in interesul bucurestenilor”.

Concursul de solutii pentru Hala Matache si zona demolata aflata acum in proprietatea Primariei Municipiului Bucuresti va fi organizat de PMB cu sprijinul MDRT, Ordinului Arhitectilor din Romania si Registrului Urbanistilor. Totodata, MDRT si PMB vor demara un studiu privind regenerarea integrata a zonei Gara de Nord – Matache – Calea Victoriei. Se analizeaza posibilitatea completarii suprafetelor de teren demolate cu plantatii si amenajari temporare, pana la stabilirea solutiilor definitive, in favoarea unor activitati cu caracter temporar, benefice pentru locuitorii zonei, atat din punct de vedere al sigurantei, cat si al calitatii vietii.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.