Direcţia Generală Antifraudă, amenzi de 3 milioane lei în 3 zile

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală a aplicat sancţiuni în valoare de aproape 3 milioane de lei în urma primelor acțiuni din cadrul controalelor operative demarate, în 18 mai, și desfășurate la peste 600 de firme, în 3 zile.

Astfel, în perioada 18-22 mai, s-au desfăşurat controale la contribuabili care importă, achiziţionează intracomunitar şi desfăşoară comerţ cu legume-fructe în principalele centre angro din ţară şi la societăţi care extrag nisip şi pietriş (balastiere).

„Combaterea evaziunii este unul dintre principalele obiective ale ANAF, precum şi parte din misiunea mea personală la conducerea acestei instituţii. Acţiuni ferme şi decisive sunt necesare pentru eradicarea acestui flagel al economiei şi pentru a asigura resursele necesare îmbunătăţirii nivelului de trai al populaţiei”, a afirmat săptămâna trecută preşedintele ANAF, Lucian Heiuş.

În primele trei zile, inspectorii DGAF au verificat peste 600 de societăţi din întreaga ţară şi au aplicat sancţiuni în valoare de 2,9 milioane de lei (amenzi şi confiscări), din care peste 500 de amenzi contravenţionale în valoare de peste 2,8 milioane de lei şi aproximativ 100.000 de lei, sume confiscate în numerar.

Mai mult, şase depozite au fost sigilate, iar marfă de circa 2,3 milioane de lei a fost indisponibilizată. În cazul a nouă contribuabili activitatea a fost suspendată.

Controalele au vizat fiscalizarea veniturilor, inclusiv prin dotarea şi utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale acolo unde exista această obligaţie legală, existenţa documentelor justificative pentru bunurile destinate comercializării, dar şi a formelor legale pentru încadrarea în muncă a persoanelor care participau la activitatea comercială.

Principalele nereguli constatate de inspectorii DGAF au fost: neînregistrarea veniturilor obţinute din comercializarea mărfurilor, produse deţinute fără documente justificative, desfăşurarea activităţilor fără îndeplinirea condiţiilor legale de declarare/autorizare.

„Plata taxelor şi impozitelor este şi un act de responsabilitate sociala, nu doar fiscală, pentru fiecare dintre noi – de la marile corporaţii, la mici antreprenori, până la persoanele fizice”, a mai declarat preşedintele ANAF.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.