Doi foști directori de la CFR SA, judecați pentru Hotelul Astoria

hotel astoriaDoi foști directori de la CFR SA au fost trimiși în judecată astăzi, de procurorii DNA, pentru transferul la un preț modic al Hotelului – restaurant Astoria din București, care a aparținut SFT CFR SA, în proprietatea unei societăți private, prin procedură de executare silită inițiată ca urmare a neachitării unor datorii.

Cosmin Udor, la data faptei director adjunct al Societății Feroviare de Turism (S.F.T.) – C.F.R. S.A., este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Laura Gliga, la data faptelor director general al Societății Feroviare de Turism (S.F.T.) – C.F.R. S.A., este acuzată de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Totodată, executorul judecătoresc Bogdan Dumitrache este acuzat că a stabilit o valoare diminuate cu ocazia executării silite.

Societatea Feroviară de Turism SFT CFR SA este o societate comercială pe acțiuni care funcționează sub autoritatea Ministerului Transporturilor și gestionează active aflate în proprietatea statului.

Societatea are ca obiect de activitate, printre altele, transportul feroviar de călători cu specific de turism, înființarea, organizarea și întreținerea de muzee cu specific feroviar, hoteluri și alte mijloace de cazare. În prezent, societatea se află în reorganizare judiciară.

Faptele

Potrivit anchetatorilor, Cosmin Udor, fără a avea aprobările necesare de la Consiliul de Administrație și ale compartimentelor financiar și juridic, a semnat, la data de 6 iulie 2007, două contracte de asistență juridică cu o societate profesională de avocați, pentru reprezentare legală în litigii, deși în cadrul Societății Feroviare de Turism funcționa un compartiment juridic.

Onorariul lunar a fost stabilit pentru unul dintre contracte la 3.500 euro (cu TVA), la care s-a adăugat un onorariu de succes de 10% la sumele recuperate, iar pentru al doilea contract onorariul lunar a fost de 3.000 euro plus onorariul de succes de 10%.

“Ambele contracte prevedeau că întârzierea la plata onorariului cu mai mult de 30 de zile atrage penalități de 0,3% pe zi întârziere și conțineau clauze potrivit cărora toate litigiile în legătură cu executarea contractelor sunt de competența unei instanțe arbitrale”, precizează DNA.

Plată și pentru servicii neefectuate

Pe baza celor două contracte, în perioada 6 iulie – 6 septembrie 2007 și în perioada 15 octombrie – 6 decembrie 2007 societatea de avocați a emis facturi către SFT CFR SA, reprezentând servicii de asistență juridică, deși unele dintre acestea au fost prestate iar altele nu.

Pentru facturile emise pentru perioada 6 iulie – 6 septembrie 2007, Udor a aprobat plata către societatea de avocați a sumei de 34.752 lei pentru servicii de asistență juridică, deși acestea nu au fost prestate.

Ulterior, pentru facturile emise pentru perioada 15 octombrie – 6 decembrie 2007, Laura Gliga, în calitate de director general al SFT CFR SA, nu a aprobat plata către societatea profesională de avocați, deși în bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2008 SFT CFR SA avea pentru acest capitol bani la dispoziție, iar serviciile fuseseră prestate.

“În aceste condiții, societatea de avocatură a procedat la executarea silită pentru suma de 199.217 lei și, în acest scop, s-a adresat unui birou de executare judecătorească”, precizează DNA.

Din partea acelui birou a fost desemnat Bogdan Dumitrache să realizeze executarea silită. În acest context a fost scos la licitație Hotel – restaurantul Astoria, principalul activ al SFT CFR SA.

Valoare diminuată cu peste 7 milioane de lei

Fără a solicita efectuarea unei expertize, executorul Bogdan Dumitrache a stabilit că valoarea imobilului Hotel – restaurant Astoria (construcție și teren) este de 9 milioane de lei. Aceasta, în condițiile în care SFT CFR SA era numai proprietara hotelului, iar asupra terenului aferent deținea doar un drept de folosință, proprietar asupra acestui teren fiind CNCFR SA, se arată în rechizitoriu.

Vânzarea la licitație a avut loc la data de 10 iunie 2008, iar o societate privată, singura participantă la licitație, a oferit suma de 9 milioane lei, adică prețul de pornire, acesta fiind și prețul la care s-au adjudecat Hotelul Astoria și terenul aferent.

“Valoarea stabilită de inculpatul Dumitrache Bogdan, de 9 milioane lei, a fost diminuată, cu intenție, față de valoarea comercială reală a imobilului, respectiv 16.196.400 lei (hotel și terenul aferent). Prin procesul-verbal din data de 17.07.2008, executorul judecătoresc a procedat la distribuirea sumelor rezultate din vânzarea prin licitație publică”, se mai arată în comunicat.

După achitarea, din banii obținuți prin vânzarea Hotelului Astoria București, a datoriilor către societatea de avocați și către direcția de impozite și ANAF, diferența de 7.015.408,25 lei a fost virată, prin ordin de plată, în contul Societății Feroviare de Turism SFT — CFR SA.

La data de 17 septembrie 2008, Laura Gliga a dispus plata sumei de 7.015.408,25 lei către societatea privată care obținuse hotelul, fără ca această sumă să fi fost datorată. Aceasta, deși între SFT CFR SA și societatea privată care și-a adjudecat Hotelul Astoria nu existau relații contractuale.

Prejudiciu: 2.675.000 euro

“Prejudiciul total în dauna Societății Feroviare de Turism SFT CFR SA se ridică la 9.840.826 lei (aproximativ 2.675.000 euro), sumă cu care societatea respectivă a comunicat că se constituie parte civilă, ea reprezentând prejudiciul produs prin diminuarea, cu intenție, a valorii hotelului în procedura executării silite și suma obținută din vânzarea imobilului, pusă la dispoziția societății private, fără ca aceasta să fi fost datorată”, mai arată DNA.

Sechestru asigurător

Procurorii au pus sub sechestru asigurător mai multe bunuri imobile ce le aparțin inculpaților Laura Gliga și Bogdan Dumitrache, precum și poprirea sumelor aflate în prezent sau care vor intra în mai multe conturi ce îi aparțin Laurei Gliga.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel București, cu propunerea de a se menține măsurile asigurătorii dispuse de procurorii DNA.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.