Doua propuneri FORT in locul taxei de prima inmatriculare

 

Augustin Hagiu, presedintele FORT, ii propune ministrului Laszlo Borbely doua variante de inlocuire a taxei de prima inmatriculare. Prima este scutirea de la plata de prima inmatriculare a proprietarilor care caseaza un autovehicul comercial mai vechi si inmatriculeaza in Romania un altul mai nou. A doua este aplicarea modelului austriac, prin eliminarea totala a taxei de prima inmatriculare si introducerea unei formule de impozitare anuala a proprietatii autovehiculelor, in functie de vechime.

 

“Va propunem doua abordari diferite fata de cea a Guvernului in privinta taxei de prima inmatriculare. Astfel, va rugam sa aveti in vedere urmatoarele doua propuneri:

  • Pentru incurajarea reinnoirii parcului auto comercial din Romania, pe fondul lipsei de posibilitati financiare pentru achizitia in sistem leasing sau credit de autovehicule noi, scutirea de la plata de prima inmatriculare a proprietarilor persoane fizice sau juridice in cazul in care radiaza (caseaza) din circulatie un autovehicul comercial mai vechi si inmatriculeaza in Romania un altul mai nou.

  • Aplicarea modelului austriac, eliminand total taxa de prima inmatriculare si introducand o formula de impozitare anuala a proprietatii autovehiculelor in functie de vechime. Astfel, un proprietar de autovehicul va constata dupa 7-8 ani de utilizare ca impozitul pe care il plateste nu se mai justifica, fiind foarte mare comparativ cu cel pe care ar putea sa il plateasca daca ar detine un autovehicul nou”, se arata in adresa transmisa de presedintele FORT ministrului Mediului.

In opinia lui Augustin Hagiu, cele doua sisteme “ar incuraja pe cale naturala achizitia de autovehicule noi, dar si second-hand, in functie de posibilitatile fiecaruia, iar statul pe termen lung ar avea un venit constant si sigur ce ar putea sa sprijine implementarea programelor de mediu”.

Magda SEVERIN

Foto: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.