Drumuri cu perdea de pomi

Ministerul Transporturilor si Ministerul Mediului vor sadi perdele forestiere de protectie pe 870 de km de drumurile nationale, pentru a le proteja de inzapezire. Masura este eficienta nu doar din punct de vedere ecologic, ci si economic, deoarece costurile perdelelor forestiere ar fi de numai 1,2 milioane euro, fata de cel al parazapezilor, evaluat la 40 de milioane de euro, sustine Anca Boagiu.

Astfel, sute de kilometri de sosele vor fi “impadurite” pe laturi, ca sa scape iarna de troiene.

“Avem 870 km de drumuri nationale cu risc de inzapezire, iar CNADNR are acoperita cu parazapezi o suprafata de 133 km. Daca am proteja prin parazapezi toata suprafata aflata sub risc, costurile ar fi de 40 de milioane de euro, in timp ce, prin infiintarea perdelelor forestiere, nu ar depasi 1,2 milioane euro. Vorbim, deci, de o solutie eficienta, nu doar din punct de vedere ecologic, ci si economic”, a declarat ministrul Anca Boagiu.

Conform protocolului, CNADNR va identifica proprietarii si, impreuna cu inspectoratele teritoriale de regim silvic, cele de vanatoare si autoritatile locale stabilite de Comandamentele judetene, va trebui sa obtina acordul acestora pentru terenurile unde este necesara infiintarea perdelelor cu plantatie.

Ministerul Mediului va asigura fondurile necesare realizarii perdelelor forestiere de protectie si va realizeaza procedurile de atribuire a contractelor de executie.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

Foto: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.